latinica  ћирилица
22/08/2016 |  12:50 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Уплаћена средства за алтернативни смјештај

Влада Републике Српске и Министарство за избјеглице и расељена лица, уплатило је 187.745 КМ по основу индивидуалног алтернативног смјештаја за 1.072 корисника.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Путем редовног програма рјешавања проблема избјеглих и расељених лица, Влада сваке године за потребе ове најугроженије категорије становништва издвоји знатна средства, наведено је у саопштењу Бироа за односе са јавношћу Владе Републике Српске.

Осим редовног програма, средства се обезбјеђују и реализацијом заједничких пројеката.

Пројектом затварања колективних центара и алтернативног смјешатаја путем јавних стамбених рјешења ЦЕБ 2, који се имплементира на подручју 15 локалних заједница у Републици Српској, предвиђено је да се стамбено збрине 610 породица.

Укупна вриједност пројекта на нивоу БиХ  је око 104 милиона евра. Од укупних средстава Републици Српској је припало 29 милиона, од чега је кредит 18 милиона евра, а 11 милиона КМ су домаћа средства.

Радови на изградњи зграде са 22 стана у Модричи и реконструкције зграде старе болнице у Геријатријском центру у Дервенти почеће крајем септембра.

Вриједност радова у Модричи је 1.022.804 КМ, а у Дервенти 1.715.822 КМ без ПДВ-а и учешћа општина.

До краја ове године биће расписана јавна набавка за извођење радова за Приједор, Соколац, Фочу, Градишку и Требиње, а почетак радова очекује се наредне године.

Планирано је да се до краја 2017. године и у преосталим општинама заврше јавне набавке за извођење радова и почне градња стамбених јединица.

Како је истакнуто, ово је сигурно један од најхуманијих пројеката и његовом реализацијом  биже ријешен велики проблеми корисника алтернативног смјештаја.