latinica  ћирилица
22/08/2016 |  13:03 | Аутор: Блиц

Све више Британаца тражи држављанство чланица ЕУ

Држављани Велике Британије све више траже држављанство чланица Европске уније и у покушају да задрже право рада и живљења у ЕУ и послије Брегзита, обраћају се и источноевропским чланицама, пренио је данас Блумберг.
Лондон (Фото: epa/A.Carrasco Ragel) -
Лондон (Фото: epa/A.Carrasco Ragel)

Та агенција наводи да је 16 амбасада и представништава у Лондону, које је контактирала, одговорило да је забиљежен број захтјева за пасошима или упитима о праву боравка, али да су ти захтјеви посебно упадљиви међу источноевропским државама за које досад скоро уопште није постојало интересовање Британаца.

- Примјетили смо нагло повећање и у броју упита и у броју захтјева - рекао је аташе за штамбу у аустријској амбасади у Лондону.

У првим данима послије референдума било је и до 100 упита на дан, рекао је представник аустријске амбасаде, додајући да је у јулу скоро удвостручен број захтјева за држављанством у односу на исти мјесец прошле године.

У шведској амбасади је број захтјева за држављанство те земље повећан седам пута послије гласања о изласку Велике Британије из ЕУ на референдуму 23. јуна.

Пољска амбасада у Лондону је досад добијала око 100 захтјева годишње, али је већ у првој половини ове године имала 111, док је послије референдума добила скоро 600 упита о држављанству.

Холандска амбасада у Лондону је добила скоро 10 пута више упита у првом мјесецу послије гласање, мада је то послије пало на дупло више од просека.

Повећање је забиљежено и у амбасадама Чешке, Хрватске, Грчке, Словеније, Словачке и Летоније.

Неколико чланица ЕУ с истока Европе је навело да је сада постоји интересовање за њиховим држављанством, док га раније уопште није било.

Бугарска амбасада наводи да ју је контактирало 30 Британаца због држављанства.

- Обично не добијамо овакве захтјеве од држављана Велике Британије, тако да је овај тренд почео послије референдума - рекао је други секретар амбасаде Бугарске Цветин Спасов.

Естонија је навела да је имала "примјетно" повећање у захтјевима, док је Литванска амбасада навела да је послије референдума добила 34 захтјева, док је раније био један до два мјесечно.