latinica  ћирилица
22/08/2016 |  13:29 ⇒ 13:36 | Аутор: РТРС

У бањалучкој Гимназији отворена пета ПрограмеРСијада

У бањалучкој Гимназији данас је отворена пета ПрограмеРСијада, камп за талентоване програмере средњих школа Републике Српске.
Пета Програмерсијада - Фото: РТРС
Пета ПрограмерсијадаФото: РТРС

Ове године на кампу учествују средњошколци из Вишеграда, Прњавор, Фоче, Бијељине, Приједор, Шамац, Градишке, те бањалучке Електротехничке школе и Гимназије.

У наредних пет дана ти даровити ђаци радиће под руководством Игора Шеве, бившег гимназијалца, сада асистента на Електротехничком факултету, а посјетиће и неколико ИТ компанија. Имаће и презентацију 3Д штампача, програмирања дрона, те богат спортски и културни програм.

На отварању кампа говорио је и мр Игор Радојичић, који је и сам завршио Електротехнички факултет. Радојичић је поручио  младим информатичарима да су на правом путу и да Бањалука треба такве стручњаке, о којима ће се убудуће водити још више рачуна, те да им треба дати неискоришћени простор у нашем граду за покретање самосталног ИТ пословања.

Камп је отворио ректор Универзитета у Бањалуци, проф. др Милан Матаруга, који је похвалио камп као добар примјер сарадње средњих школа са Електротехничким факултетом и поручио да је Универзитет отворен за сличне пројекте.

Кампу је присуствовао и декан Електротехничког факултета, проф. др Брако Докић, те представници м:тел-а и водећих ИТ компанија из Бањалуке.