latinica  ћирилица
22/08/2016 |  15:01 | Аутор: РТРС

Чубриловић: ПИК да не подлегне притисцима бошњачких политичара

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић позвао је данас амбасадоре Савјета за провођење мира у БиХ да не подлегну притисцима бошњачких политичара који траже наметање одлука и да прихвате чињеницу да је Одлука о референдум о Дану Републике, који је заказан за 25. септембар, донесена у складу са Уставом, законом и Дејтонским споразумом.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

- Поново желим да нагласим да постоји правна основа, и уставна и законска, за организовање и одржавање референдума. Упориште за одржавање референдума је у члану 70. и 77. Устава Републике Српске и у Закону о референдуму и грађанској иницијативи - нагласио је Чубриловић..

Он је подсјетио амбасадоре Савјета за провођење мира да је Народна скупштина, у складу са правилима Уставног суда, још 17. јуна том суду поднијела Захтјев за преиспитивање њихове Одлуке о 9. јануару, Дану Републике, али да до данас није стигао одговор на овај захтјев.

- Јасно је да Одлука Уставног суда о Дану Републике није правна, него политичка одлука донесена на основу захтјева који је суду поднио лидер СДА Бакир Изетбеговић. Такође је јасно да референдум о Дану Републике ни на који начин не дерогира ту Одлуку, нити је то некакав "пробни балон". Референдум о Дану Републике Српске је одговор на насилну жељу Изетбеговића да Републици Српској одређују и датуме које може или смије да празнује - нагласио је Чубриловић.

Он је амбасадорима Управног одбора Савјета за провођење мира поручио да референдум о Дану Републике не угрожава уставноправни оквир државе, нити интегритет и суверенитет БиХ, због чега не постоји ниједан основ за евентуалну наметање рјешења у овом случају.

- Они који желе договор и компромис могу веома лако да ријеше проблем. Уколико би Уставни суд БиХ на основу захтјева Народне скупштине преиспитао и ставио ван снаге своју Одлуку о 9. јануару, Дану Републике, и ми би преиспитали одлуку о одржавању референдума. Зато је јасно да је одлука која може да доведе до компромиса у рукама Уставног суда БиХ - нагласио је Чубриловић.

Он је подсјетио да су Одлуку о одржавању референдума у Народној скупштини једногласно донијели посланици свих политичких партија чије је сједиште у Српској, јер су сви за то да 9. јануар остане Дан Републике.

- Јасно је да се овом политичком пресудом жели спријечити да Република Српска обиљежава датум који се догодио прије ратних сукоба. Због тога ова Одлука Уставног суда и јесте политичка, јер јој је циљ да докаже да Република Српска није постојала прије Дејтона. То наравно није тачно, јер је БиХ у Дејтону настала на суверенитету двају ентитета, а Република Српска је, као и Федерација БиХ, у једном дијелу потписница Дејтонског мировног споразума - нагласио је предсједник НСРС, обраћајући се амбасадорима Савјета за примјену мира.

Чубриловић је изразио наду да ће амбасадори Савјета за примјену мира сагледати све правне чињенице и подржати право народа Српске да сам одлучи које датуме из своје историје ће празновати.