latinica  ћирилица
22/08/2016 |  15:54 ⇒ 17:19 | Аутор: РТРС

Због превенције болести квргаве коже упостављено нарочито осјетљиво подручје (ВИДЕО)

У циљу контроле болести квргаве коже говеда, која се из Србије и Црне Горе приближила граници РС, надлежне службе предузеле су бројне превентивне мјере.
Краве - Фото: РТРС
КравеФото: РТРС

Канцеларија за ветеринарство БиХ донијела је одлуку о успостављању угроженог, односно нарочито осјетљивог подручја дуж границе БиХ са Србијом и Црном Гором.

Ријеч је о подручју које обухвате општине уз Дрину као херцеговачке општине Билећу, Гацко и Требиње. Раније је формиран и Заједнички центар за контролу болести. Донесено је и Упутство о забрани увоза у БиХ говеда, свјежег меса и млијечних производа. 

Болест квргаве коже с посебном пажњом прате сточари у Херецговини, гдје се и појавио први сумњиви случај обољелог говеда. Резултати су показали да животиња ипак није заражена, па није забиљежен ниједан случај ове болести у Српској.

Ако се зараза утврди код само једног говечета, законом је предвиђено да цијело крдо мора бити уништено.

"Имам десет крава и страх ме је јер сам у кредитима и читава породица моја живи од тога. Страх ме да ми неће откупљивати млијеко. Моја грла напасају се само у мојој огради и немају контакт са другим животињама, ни са овцама", каже Миленко Грубачић из Невесиња.

О овој теми расправљао је и Савјет министара БиХ. Нови састанак требало би да услиједи ускоро. С обзиром да БиХ нема потребне количине вакцина, затражена је помоћ међународних институција.

Том активношћу обезбијежено је 25.000 доза од стране Европске комисије, од шведске СИДЕ 17.000 доза чиме улазимо у један квалитетан период", изјавио је Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Инспектори и ветеринарске службе су на терену, а велики значај има и дјеловање граничних служби и припадника МУП-а, у циљу контроле граничног и прекограничног кретања животиња, посебно нелегалне трговине.

"У случају сумње, фарме се стављају под службени надзор ветеринарског инспектора што подразумијева ограничено кретање и то испитивање се врши путем крви тако да до добијања резултата није могуће вршити траснпорт животиња", рекла је Душанка Макивић, портпаролка Инспектората РС.

Последњи случај болести кргавих говеда забиљежен је 8. августа у Плужинама. Период инкубације траје 28 дана. Уколико се у овом периоду болест не појави, криза је прошла.

Ова болест не преноси се на људе, али узрокује велику материјалну штету.