latinica  ћирилица
22/08/2016 |  16:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп: Не мијењам став, депортација 11 милиона

Предсједнички кандидат у САД Доналд Трамп каже да не мијења став о имиграционој политици и плану о депортовању 11 милиона људи који у САД бораве илегално.

"Не мијењам став. Желимо да пружимо праведан, али чврст одговор", рекао је Трамп "Фокс Њузу" на питање везано за коментаре нове менаџерке његовог предизборног тима Келијан Конвеј, која је у недјељу рекла да ће тек бити одлучено да ли ће његов имиграциони план обухватити и "снаге за депортовање" чије је формирање он раније обећао.

Келијан Конвеј је јуче рекла да Трамп он намјерава да детаље свог плана о имигрантима изнесе у наредних пар недјеља, а на питање Си-Ен-Ена да ли ће тај план обухватити и депортацију на коју је раније позвао, одговорила је: "Видјећемо".

Трамп се у суботу састао са својим присталицама латиноамеричког поријекла у свом седишту у Њујорку, а неколико учесника тог састанка је мрежи "Јунивижен" на шпанском језику рекло како је он казао да ће његов план укључити и проналажење начина да се легализују милиони имиграната без докумената, пренио је АФП.

Трамп је том приликом признао "да постоји велики проблем са 11 милиона људи који живе у САД и да њихово депортовање није ни могуће ни хумано", рекао је Џејкоб Монти, тексашки адвокат за питања имиграната који је присуствовао састанку, пренијела је та мрежа.

Њујоршки милијардер, који биљежи нагли пад у анкетама о наклоности бирача послије прошломјесечне републиканске конвенције, рекао је групи конзервативаца латиноамеричког поријекла да би његов план имигрантима без докумената обезбиједио легални статус "који не би подразумијевао држављанство, али би им омогућио да живе без страха од депортовања", навео је адвокат Монти.

Уколико се то покаже као тачно, то би значило драстичну промјену става предсједничког кандидата који је своју предизборну кампању почео обећањем да ће изградити џиновски зид на граници са Мексиком и који је вријеђао илегалне имигранте из Мексика као криминалце и силоватеље, закључује француска агенција.