latinica  ћирилица
22/08/2016 |  19:12 ⇒ 23/08/2016 | 07:48 | Аутор: РТРС

Обрен Петровић свједок Тужилаштва на суђењу за злочине у Добоју (ВИДЕО)

Свједочењем Миленка Глигорића, ратног директора добојског радија и бившег члана СДС-а, пред Судом БиХ сутра ће бити настављено суђење Милану Нинковићу, Бориславу Паравцу, Андрији Бјелошевићу и Милану Савићу.
Суђење за злочине у Добоју - Фото: РТРС
Суђење за злочине у ДобојуФото: РТРС

Оптужени су да су од почетка маја 1992. до краја 1993. учествовали у удруженом злочиначком подухвату против цивилног бошњачког и хрватског становништва на подручју Добоја.

Један од кључних свједока Тужилаштва БиХ у предмету "Андрија Бјелошевић и други" је градоначелник Добоја Обрен Петровић. Пред Тужилаштвом БиХ, за ратне злочине у том граду оптужио је тадашње функционере и прве људе СДС-а. На списку свједока је и ПДП-ов Тихомир Глигорић.

Насилно преузимање власти, протјеривање муслимана и Хрвата, прећутно одобравање ратних злочина у Добоју – за ово је Обрен Петровић оптужио Андрију Бјелошевића, Борислава Паравца, Милана Нинковића и Милана Савића.

Страначким колегама, без чијег знања, каже, ништа није могло бити урађено, на душу ставља: силовања, мучења и убиства.

“У вези с питањем да ли ми је познато да је на подручју Добоја у периоду након преузимања власти вршено злостављање цивила и друга кривична дјела, изјашњавам се да ми је то познато, а то се радило уз допуштење и прећутну сагласност људи на руководним позицијама. Познато ми је да су једну жену на Усори, у близини насеља Вила силовали припадници Мартићеве јединице. Овај догађај је пријављен у СЈБ Добој. Против починилаца нису предузимане никакве озбиљније активности у циљу њиховог процесуирања“, рекао је Петровић.

Петровић је у исказу тврдио да су у моменту напада тзв. Армије БиХ из правца Тешња и Усоре, муслимански цивили коришћени као живи штит.

Свједочи и о злостављању цивила у хангарима Баре и Усора, и додаје да им је кришом помагао. Све ово пише у записнику, који је објавила наша телевизија. Шта четири мјесеца након објављивања има да каже – ово питање остало је без одговора, као и наши данашњи позиви. Зато, подсјећамо на његову изјаву коју је дао три мјесеца након исказа у Тужилаштву БиХ.

Тада се, чини се, присјетио да је и он у рату био начелник ЦСБ-а, па је тврдио да треба инсистирати на индивидуалној одговорности за ратне злочине, а не на командној.

“Ко је урадио то, да мора да одговара. Ми имамо оптужнице које иду на командну одговорност јер практично неће нико да каже ко је индивидуално то учинио“, додаје градоначелник Добоја.

Иако још није познато када ће се Обрен Петровић појавити у судници, тимови одбране већ интензивно прикипљају материјалне доказе и документе које ће предочити у унакрсном испитивању.

“Ми се искрено надамо да ће он бити потпуно искрен, отворен, а ће рећи оно што се десило током ратних година и да ћемо успјети да добијемо један објективан однос и приступ према ономе што се десило у Добоју и кроз исказ Обрена Петровића“, изјавио је Миодраг Стојановић, адвокат Андрије Бјелошевића.

Стратегија је договорена и за сутрашњег свједока Тужилаштва БиХ – Миленка Глигорића. Свједочиће о контексту догађаја који су претходили , или су се дешавали у периоду обухваћеном оптужницом, што је за одбрану од великог значаја.

“За позицију цјелокупних дешавања за подручје Добоја и за узроке свега онога што се дешавало, а што је окарактерисано као ратни злочин“, додаје Стојановић.

Улога свједока припала је и Тихомиру Глигорићу. Како нам је раније рекао, његов исказ је информативни, а не оптужујући.

Дао је, каже, информације о томе ко је у рату био на којој функцији, не и појединости о ратним злочинима и то за период у којем је био шеф Војног одсјека и члан Кризног штаба у Добоју.