latinica  ћирилица
22/08/2016 |  19:22 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Грантови Министарства цивилних послова– зашто више новца иде у ФБиХ него у Српску? (ВИДЕО)

Министарство цивилних послова БиХ, протеклих седмица дијелило је грантове за спортске колективе и установе културе и подијелило готово 3 милиона марака. Ресорни министар Адил Османовић поново се доказивао у улози заштитника сарајевског спорта и културе.
Расподјела новца - Фото: РТРС
Расподјела новцаФото: РТРС

Од 900.000 марака намијењених спортским клубовима и савезима, тек петина је стигла у Српску – у занемарљивим износима подијељена је на бројне адресе. У области културе – из грантова или по основу пројеката међународне сарадње, институцијама Српске припала је трећина новца.

Но, министар Османовић није одустао од старе намјере да седам сарајевских институција културе, мимо Дејтонског споразума, смјести под окриље, бх буџета.

Да институције културе и њихов рад не вриједе исто у Сарајеву и у Бањалуци, побринуо се Адил Османовић. Првима је, срамно и не случајно, дијелио и до 20 пута више новца.

Чак и када су у питању слијепа и слабовида лица. Од гранта тешког 1.600.000 марака Бањалучкој библиотеци припало је тек 5.000. Сарајевској чак 85.000.

Подијелио је Османовић по ентитетској линији и националне библиотеке. Она у Бањалуци добила је 20.000, а сарајевска 10 пута више. Сличан омјер је и у музејској дјелатности.

"Не можемо а да се не запитамо какав је то пројекат 10 пута бољи? Ово јотворени ударац Републици Српској и њеним институцијама да се тако деградирају. Замислите шта значи у једну институцију убризгати 100.000 евра, а у другу 10.000.”, каже Љиљана Петровић Зечић, директорица НУБ Републике Српске.

А убризгавао је Османовић, уз помоћ колега из Савјета министара и прошле године десетине и стотине хиљада евра у седам сарајевских величанствених институција. Још од момента када их је на силу трпао под бх. Свод.

Прво се супротно Дејтонском споразуму и важећим законима, Меморандумом обавезао да ће сваке године, између осталог и из бх. буџета, бити обезбијеђено око 2,2 милиона марака за седам сарајевских величанствених. Потом им је, од блиских му сарадника, именовао управљачку структуру.

“То је оспоравано на различитим нивоима и тај приједлог је оборен у жалбеном вијећу и у надлежној је судској институцији. Мислим на Суд БиХ”, каже Мирко Шаровић, замјеник предсједавајућег Савјета министара БиХ.

А док Суд одлучује, Османовић не посустаје! Ако већ не може трајно и отворено да сарајевске културњаке укњижи у буџет, може перфидно и прикривено да их финансира. Од обећаних 2,2 милиона из спорног Меморандума, 415.000 већ је подијелио за 4 институције са списка привилегованих. Три још чекају обећане новце.

“Још увијек та средства нису стигла до музеја, нису распоређена. Обећана су и она ће доћи. То ће бити по конкурсу". изјавила је Марица Филиповић, замјеница директора Земаљског музеја у Сарајеву.

Под плаштом различитих конкурса, има Османовић за ову годину још око милион и по марака и тек ће да их дијели. Виспреним се прошле године показао и приликом расподјеле средстава из буџетских резерви.

Само по том основу и само Земаљском музеју, и само једном Одлуком Савјет министара додијелио је више од пола милиона и то за плате радника. И опет мимо закона, јер буџетска резерва не познаје категорију личних примања.

Архива Савјета министара и у овој години препуна је одлука о подјели буџетске резерве. Истине ради, шестоцифрених износа још нема. Оне чекају јесен. А Османовић истрајава.

“Ми настојимо да испоштујемо закључак Савјета министара из 23. јула 2015. године а то је да заједно у сарадњи са Кантоналним и ентитетским министарствима трајно ријешимо питање 7 институција културе у погледу ко ће бити надлежан да ли су то кантони, ентитетске владе или Вијеће министара”, изјавио је и сам Османовић.

Да ли то Османовић дрско и отворено пласира сарајевску визију о новој промјени Дејтонског споразума, јер, подсјетимо институције културе у надлежности су ентитета, односно Кантона у Федерацији БиХ!

Како било, сарајевски визионар и дефинитивно је политиком проткао културу. Није заборавио ни спорт – јер је у његовим одлукама примат у подјели новца над, примјера ради, бх фудбалским премијерлигашима, добила сарајевска “Врбањуша” -иначе кантонални лигаш.

А како је почео, ускоро би Боћарски, Рагби или Хокејашки савез БиХ могао да надвиси Кошаркашки или Фудбалски!/ То што неки од њих ни адресе немају мање је битно!

Много битније је да чланови савеза имају партијске књижице- и то оне зелене боје.