latinica  ћирилица
23/08/2016 |  07:59 ⇒ 08:19 | Аутор: ТАНЈУГ

Чуркин Америци: Чешће се погледајте у огледало

Антитерористичка коалиција на челу са САД треба да се "погледа у огледало", а не да у Савјету безбједности УН шири "провокационе инсинуације" о руској операцији у Сирији, изјавио је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

- Нажалост, један број чланова Савјета некад води дискусију некоректно, или да кажем директно бескрупулозно. Увлачити у Савјет безбједности било какве провокационе инсинуације о раду руских Ваздушно-космичких снага, док се о својим акцијама за које нема оправдања ћути - изјавио је Чуркин на сједници Савјета безбједности.

Чуркин је, говорећи о бомбардовању коалиције стамбених блокова у сиријском граду Манбаџу, навео да је резултат тога на десетине погинулих и на стотине рањених, укључујући жене и дјецу.

- Помоћ цивилном становништву није пружана. Јединствени случај изласка становника из Манбиџа 19. јула био је праћен инцидентом са ваздушним нападом на колону избјеглица, када је рањено око 200 људи - рекао је Чуркин.

Он је подсјетио на бомбардовање насеља Гандур од 28. јула, када је рањено 28 људи, укључујући седморо дјеце.

- Од тада већ други пут разговарамо о хуманитарној ситуацији у Сирији, али ни ријечи нисмо чули од учесника коалиције. Желио бих да позовем наше западне колеге: смањите своју реторику, чешће се погледајте у огледало, изађите на крај са својим акцијама и ваших потчињених. Тада ће се и трагедије у свијету бити мање - поручио је Чуркин.

Координатор УН за хуманитарна питања Стивен О'Брајен критиковао је на сједници свјетске силе због немогућности да се сагласе око примирја, које би омогућило испоруку помоћи становницима сиријског града Алепа, упозоравши да је на помолу хуманитарна катастрофа без преседана.

- Нећу се претварати. Бијесан сам, веома сам бијесан - рекао је О'Брајен чланицама Савјета безбједности УН које одржавају већ трећи састанак поводом Алепа за мјесец дана, преноси АФП.

Он је рекао да постоје планови о хитном слању 70 камиона хуманитарне помоћи у Алепо, ако се постигне примирје.

Званичник УН је поздравио изјаву Русије да подржава 48-часовни прекид ватре, али је додао да све стране морају да се обавежу.