latinica  ћирилица
23/08/2016 |  08:13 | Аутор: РТС

Потрошња на путовања и даље расте

Упркос слабијој привреди и страховима од терористичких напада, потрошња у свијету на путовања и даље расте, мада спорије него раније, саопштио је Свјетски савјет за путовања и туризам.
Путовање- илустрација (Фото: www.lifeadvancer.com) -
Путовање- илустрација (Фото: www.lifeadvancer.com)

Организација која окупља представнике туристичких и саобраћајних компанија с циљем да промовише туризам навела је у извјештају да се ове године очекује пораст потрошње на путовања у свијету за 3,1 одсто, што је мање од мартовске прогнозе од 3,3 одсто, али боље од свјетског економског раста који процјењује на 2,3 одсто.

Предсједник Савјета Дејвид Сковсил рекао је да макроекономски проблеми много више утичу на путовања него терористички напади.

- Путници неће дозволити да их изоловани терористички напади одврате од путовања - рекао је Сковсил и објаснио да туристи забринути за безбједност у Француској могу умјесто ње изабрати Шпанију или Италију.

Сковсил је рекао да дестинацијама с нападима повезаним с туризмом обично треба двије године да се опораве, док је је код других врста напада нормализација бржа.

И друге путничке и саобраћајне организације су такође забиљежиле мањи раст потрошње на путовања.

Међународна асоцијација за ваздушни саобраћај је недавно саопштила да се, мада више људи сада лети, тај тренд "ублажио од јануара" и да се проценат заузетих мјеста заправо смањио.

Свјетска асоцијација за пословна путовања у априлу је саопштила да је смањен број пословних путовања из САД.

Свјетски савјет за путовања и туризам очекује да ће у Јужној Азији, захваљујући снажном расту привреде у Индији, број путовања бити повећан за 5,9 одсто, док ће Латинска Америка имати најлошије резултате – пад од 0,9 одсто, што је углавном посљедица слабости привреде Бразила.

Сјевероисточна Азија и југоисточна Азија ће имати раст путовања од 4,7 и четири одсто, а Сјеверна Америка од 3,1 одсто, што је на свјетском просјеку.

У Европи ће раст путовања бити испод просјечних 2,2 одсто, мада се очекује бољи пораст у Великој Британији која је недавно на референдуму изгласала о изласку из ЕУ. Процјењује се да ће значајно бити повећан број посјета Великој Британији, посебно због пада вриједности фунте, што појефтињује куповину у тој земљи.