latinica  ћирилица
23/08/2016 |  08:57 ⇒ 21:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп: Хилари има здравствене проблеме; Клинтонова - здрава сам (ВИДЕО)

Демократски кандидат на предсједничким изборима у САД Хилари Клинтон одбацила је оптужбе да је физички неподобна за Бијелу кућу и оцијенила да су те оптужбе дио "сулуде стратегије" и "алтернативне реалности" које нису фокусиране на најважнија питања за гласаче, јавља данас АП.

"Заиста се понекад осјећам као да је кампања ушла у некакав алтернативни универзум. Морам да закорачим у ту алтернативну реалност и да одговарам на питања да ли сам жива, колико ћу још живјети и слично", рекла је она у понедјељак увече гостујући у емисији телевизије Еј-Би-Си.

Клинтон је тиме први пут одговорила на тврдње њеног републиканског противкандидата Доналда Трампа и неких његових присталица да она има здравствене проблеме који би могли бити проблематични за Бијелу кућу уколико она побједи на предсједничким изборима 8. новембра, примјећује Ројтерс.

"То је постала једна од њихових тема. Измјерите ми пулс док разговарамо - увјерите се да сам жива", рекла је Клинтон, обративши се водитељу.

Клинтон је напоменула да она не доводи у питање Трампово здравствено стање, изразивши увјерење да је он "здрав као коњ", наводи америчка агенција.

Оба предсједничка кандидата су објавила љекарска увјерења да су физички спремни за предсједничку функцију, наводи Ројтерс.

Клинтонова је синоћ рекла и да Трампове примједбе о њој, као што је недавна оптужба да су она и амерички предсједник Барак Обама основали Исламску државу, понекад излазе из оквира личних напада и постају штетне по националну безбједност САД.

"Сада постоји довољно доказа да, када Трамп тако говори, он тиме заправо помаже терористе. Мислим да је то сулудо, али и штетно", упозорила је Клинтон.

Она је навела и да је почела да се припрема за три предсједничке дебате које су предвиђене у септембру и октобру.

"Желим да то схватим озбиљно. Али, морате се припремити за овакве настране ствари, па морам да се ослоним на искуство из основне школе", казала је она.

Осврнувши се на могуће објављивање још 14.900 мејлова које је ФБИ нашао током истраге о њеној употребни приватног сервера док је била државна секретара, Клинтон је истакла да су њени мејлови "изузетно досадни".