latinica  ћирилица
23/08/2016 |  09:34 ⇒ 10:41 | Аутор: СРНА

Тужилаштво предложило притвор за Карамују

Кантонално тужилаштво Зеничко-добојског кантона упутило је Општинском суду у Завидовићима приједлог за одређивање притвора вехабији Адему Карамуји, осумњиченом да је 7. августа загадио водовод у селу Ошве код Маглаја, од када је био у бјекству до хапшења прије два дана у овом селу.
Ошве код Маглаја - Фото: dnevni avaz
Ошве код МаглајаФото: dnevni avaz

За Карамују је затражен притвор због постојања основане сумње да је починио кривична дјела угрожавања безбједности и загађивања воде за пиће у стицају са кривичним дјелом изазивања опште опасности, саопштено је из Кантоналног тужилаштва.

У Ошвама је 7. августа избила свађа мјештана због локалног водовода, а дошло је и до употребе ватреног оружја.

Полиција је након тога ухапсила Јасмина Братановића, док се за Адемом Карамујом трагало.

Према наводима медија, мјештани су финансирали изградњу водовода, на који су појединци хтјели да се илегално прикључе, што им није дозвољено.

То је изазвало сукоб, а особа чије домаћинство је требало да буде искључено са водоводне мреже пуцала је из ватреног оружја, замутила воду из које се напајају домаћинства и побјегла у шуму.

Карамуја, који је припадник вехабијског покрета, раније је оптужен пред Судом БиХ да је као члан терористичке групе Исламска држава учествовао на ратиштима у Сирији и Ираку.