latinica  ћирилица
23/08/2016 |  09:36 | Аутор: СРНА

Туристи заобилазе Париз - губитак 750 милиона евра

Исламистички напади, штрајкови и поплаве утицали су да страни туристи заобилазе Париз у првој половини године, због чега је регион француске пријестонице изгубио око 750 милиона евра, рекли су данас званичници.
Париз, Француска (Фото: Flickr/Manik Rathee) -
Париз, Француска (Фото: Flickr/Manik Rathee)

"Вријеме је да се увиди да се туристички сектор суочава са пропашћу. Нема више времена за кампање и рекламе, већ је потребан план помоћи и спасавања", рекао је Фредерик Валету, начелник париског туристичког одбора.

Он је додао да су потребне велике инвестиције ради заштите радних мјеста, апелујући на министра спољних послова Жан-Марка Ероа да се хитно састане са локалним туристичким званичницима.

Око 500.000 људи у региону Ил де Франс обавља послове који су у вези са туризмом, што је највећа привредна грана региона.

Француска се много ослања на туризам, који чини више од седам одсто бруто друштвеног производа, а више од 13 одсто отпада на регион Ил де Франс, који укључује Париз, најпосјећенији град на свијету.

Француски туризам претрпио је велике губитке од напада исламиста прошле године у Паризу, када је убијено 130 људи.

Ситуација је додатно погоршана нападом у Ници 14. јула, као и каснијим убиством свештеника у Нормандији.

Масовни штрајкови радника због најављене реформе закона о раду и поплаве у јуну, такође су утицали на потенцијалне туристе да заобиђу Француску.