latinica  ћирилица
23/08/2016 |  11:03 ⇒ 11:05 | Аутор: СРНА

Вилдерс: Прво холандски "брегзит", па поново трговина са Русима

Странка слободе, трећа по снази у Холандији, жели холандски "брегзит" и најављује да ће одмах укинути санкције Русији када буде изгласано напуштање ЕУ.
 - Фото: AFP
Фото: AFP

"Благостање наше земље зависи од независности и од тога хоћемо ли самостално доносити одлуке. Оно што се догађало посљедњих мјесеци показује да питање референдума о чланству у ЕУ треба што прије поставити", поручује лидер странке Герт Вилдерс.

Он наводи да Брисел не смије одређивати с ким ће Холандија имати економске и политичке односе.

"Нормализација односа са Русијом је приоритет за традиционално трговачку земљу каква је Холандија одувијек била. Вијековима су Русија и Холандија, без обзира на конфликте, имале само користи од заједничке сарадње.

Укидање антируских санкција у овом тренутку неопходан је услов за нашу просперитетну будућност", поручује Вилдерс.

Он објашњава да је укидање антируских санкција директно у вези са независношћу Холандије.

У садашњој ситуацији, чак и да холандски парламент гласа за усвајање документа којим се укидају санкције, ситуација се правно неће много промијенити, јер ЕУ има предност над правним системима појединих чланица.

"Брисел доноси одлуку полазећи од својих интереса, не слушајући ничије мишљење, а сама ЕУ је експанзионистички монструм заузет територијалним освајањем, као и крађом нашег социјалног система, идентитета и демократије", поручује Вилдерс.

Он наводи да Холандија може доносити правно одрживе одлуке само ако је независна од ЕУ.

"Постаћемо економски јачи, између осталог, и захваљујући везама и трговини са Русијом", истиче Вилдерс.

Осим Холандије, још један број земаља ЕУ упорно тражи укидање санкција Русији, ти гласови све су јачи у Француској, Њемачкој, Италији, Грчкој, Кипру...