latinica  ћирилица
23/08/2016 |  12:05 ⇒ 12:06 | Аутор: СРНА

Ријешен спор "Фолксвагена" и добављача

"Фолксваген" и два добављача аутомобилских дијелова ријешили су данас спор у вези са уговором о сарадњи, због којег је била обустављена производња неколико модела, укључујући "голф".

Послије преговора који су трајали више од 20 часова, "Фолксваген" је саопштио да је ријешио спор са компанијама "Картрим" и "ЕС аутомобилгус", које праве сједишта, односно дијелове за мјењаче.

Није саопштено више детаља, а добављачи су потврдили да је постигнут договор.
Овај спор угрозио је профит "Фолксвагена" послије прошлогодишњег скандала у вези са емисијама дизелских мотора.

Добављачи су тражили надокнаду због изгубљеног прихода од неколико десетина милиона евра након што је "Фолксваген" отказао уговоре о сарадњи са овим фирмама.

Спор је погодио око 28.000 радника у шест "Фолксвагенових" фабрика у Њемачкој, када је обустављена производња "Голфа" и "Пасата", као и склапање мотора, мјењача и система за емисије гасова.

"Фолксваген" је саопштио да су добављачи пристали да поново покрену испоруке дијелова и да ће погођене фабрике постепено наставити производњу.

Суочен са трошковима од неколико милијарди евра усљед скандала са емисијама гасова, "Фолксваген" је најавио да ће тражити смањење цијена од својих добављача.