latinica  ћирилица
23/08/2016 |  12:29 ⇒ 13:51 | Аутор: Вечерњи лист

Вечерњи: Планско насељавање Арапа ради промјене структуре становништва у БиХ

Многи страни држављани, муџахедини, доведени су у рату у БиХ како би ратовали на страни тзв. АБиХ.
Арапи купују земљу око Сарајева - Фото: РТРС
Арапи купују земљу око СарајеваФото: РТРС

Мислило се да ће отићи након рата. Остали су и наставили и у миру ратовати, неким другим средствима. Годинама су наметали своје вјерске и друге обичаје који се никада нису практиковали у БиХ. Двије деценије након рата значајно су промијенили слику о БиХ.

Некако сумњиво, потихо као муџахедини у рату, тако сада у миру у БиХ стижу неки други страни држављани. Намјере су им сличне. Купити земљиште и (не)легално остати. План је, како тврде неки, населити 500 хиљада Арапа у БиХ. Данас су они главни купци некретнина у Сарајеву и другим градовима, а неколико инвеститора за њих гради милијарде евра вриједна насеља.

У Сарајеву су највеће и најпрепознатљивије грађевине управо арапска здања. Идући мјесец постављају камен темељац за ново насеље на Бјелашници код Сарајева, вриједно више од двије милијарде евра. На Илиџи код Сарајева су чак без тендера Кувајћанима продали атрактивно земљиште уз познато излетиште Врело Босне.

Крши се закон који не допушта продају некретнина држављанима земаља које не дају исто право бх. грађанима. Кувајт, Бахреин и УАЕ су управо такве земље. Бошњачка политика ту појаву правда привлачењем страних туриста и инвеститора, скривајући како су управо право на дугорочни боравак у БиХ, оснивање фиктивних фирми и куповина некретнина пут за стицање бх. држављанства.Баш као што су то некада остварили многи муџахедини.


Због свега тога, треба водити рачуна о посљедицама промјена демографске структуре за укупне односе у БиХ. Први послијератни попис показао је колико је тај унутрашњи омјер бројности народа и вјероисповијести важан за стабилност БиХ.

Ако се настави насељавање држављана арапских земаља у БиХ, тај омјер биће нарушен. На сљедећем попису би Арапа могло бити више него Хрвата па и Срба. Након тога би они могли тражити конститутивност и учествовање у власти. БиХ сваким даном све је мање слична ономе што је некада била. На њеним улицама све је више необично одјевених странаца.

Домаће становништво, након арапских бројева, учи и арапско писмо. Колико год шеици БиХ чинили богатијом, толико је она културолошки сиромашнија и опаснија. Нелегално насељавање Арапа је заправо својеврсна агресија на БиХ. И освајање територија. Куповину и насељавање земље доживљавају пријетњом посебно они којима нови станари нису "браћа".

Зато морају коначно одговарати идеолози нелегалног планског насељавања страних држављана и у рату и миру. Јер, оно на концу за циљ има планско исељавање домаћег становништва. Хрвати и Срби већ Арапима масовно продају земљиште. И одлазе. БиХ добија нове станаре. Егзотичне културе "Блиског истока" и чудне политике "Дивљег запада" БиХ сваким даном чине све више непожељним мјестом за живот њезиних домицилних становника.