latinica  ћирилица
23/08/2016 |  13:04 ⇒ 13:08 | Аутор: Блиц

ОЕБС шаље 500 посматрача да прате изборе у САД

Организација за европску безбједност и сарадњу намјерава да пошаље 500 међународних посматрача да прате предсједничке изборе у САД у новембру, јавља данас Ројтерс, уз примједбу да је то десетоструко више посматрача него што је било распоређено на изборима 2012. године.
ОЕБС - Фото: илустрација
ОЕБСФото: илустрација

У САД ће на изборе бити послати посматрачи из организација за међународну безбједност и заштиту права из 57 држава учесница ОЕБС, наводи британска агенција.

Коалиција од више од 200 америчких група за заштиту грађанских права позвала је ОЕБС, у писму које је данас објављено, да пошаље чак и више од 500 посматрача колико их је ОЕБС затражио на основу процене коју је спровео у мају.

У писму се каже да је улога ОЕБС-а сада још важнија у свјетлу саопштења америчког Министарства правде издатог у јулу да ће ове године распоредити изборне посматраче на далеко мањи број биралишта него на ранијим изборима.

У писму се, такође, ОЕБС позива да фокусира своје ресурсе на осам држава у којима је, како се наводи, већа вјероватноћа да ће доћи до покушаја застрашивања, укључујући Пенсилванију и Сјеверну Каролину, гдје се очекује тијесна трка између предсједничких кандидата Хилари Клинтон и Доналда Трампа 8. новембра.