latinica  ћирилица
23/08/2016 |  14:14 | Аутор: СРНА

Њемачка уводи регрутацију?

Њемачка Влада могла би поново да уведе регрутацију широм земље у ситуацијама када држава треба да брани спољне границе НАТО-а, наводи се у документу њемачког Министарства унутрашњих послова "Концепт цивилне одбране".

Тежиште овог документа, о коме ће данас расправљати њемачка Влада, јесте њемачко испуњавање обавеза ради одбране спољних граница Алијансе.

"Брза и поуздана испорука поште /позиви за регрутацију/, посебно важна за Бундесвер /оружане снаге Њемачке/, осигурана је у оквиру Закона о безбједности телекомуникације и поште", наводи се у документу, пренио је ДПА.

Регрутација је суспендована у Њемачкој 2011. године, након дугих дебата у Влади и друштву и послије тврдњи активиста и експерата да више није потребно држави да задржи стајаћу војску из времена "Хладног рата" да би бранила Европу од, наводне, совјетске пријетње.

У јуну ове године, њемачки министар одбране Урсула фон дер Лејен рекла је да регрутација неће бити поново уведена без обзира на тензије са Русијом и опасност од тероризма.

Осим регрутације, у документу се помињу и обавезе цивила и цивилних организација у смислу помоћи Бундесверу, односно организацијама за регрутацију и за смјештајну инфраструктуру.

Неке функције подршке војсци могу се додијелити цивилним компанијама "као што је лимитирано обезбјеђивање лиферовања хране војницима током операција", наводи се у документу.

Такође, у кризним временима, савезна Влада може да осигура "расположивост прехрамбених производа у ванредним околностима" увођењем пореских обавеза које се односе на узгој, обраду, дистрибуцију и продају прехрамбених производа.

"Концепт цивилне одбране" први је документ од "Хладног рата" у коме њемачка Влада разматра такве мјере.