latinica  ћирилица
23/08/2016 |  14:51 | Аутор: СРНА

Италија-Њемачка: Сагласност за релокацију миграната

Њемачка се сагласила да преузме стотине миграната блокираних у Италији, што би могло да оживи пропали програм ЕУ о релокацији, рекао је данас министар унутрашњих послова Италије Анђелино Алфано.
Избјеглице - Фото: AFP
ИзбјеглицеФото: AFP

"Све до сада, релокација је била истински неуспјех. Али данас смо чули да би од септембра стотине избјеглица сваког мјесеца могле бити пребациване у Њемачку", рекао је Алфано телевизији "Република".

Он је додао да, ако ствари буду функционисале са Њемачком, онда ће функционисати и са другим земљама.

Италија је од 2014. године примила више од 420.000 миграната.

Алфано је подсјетио да је Њемачка прошле године преузела више од милион избјеглица. "Ако Њемачка узме и наше избјеглице то ће упутити снажну поруку, јер ако Њемачка може то да уради, онда могу и они који до сада нису уложили довољно напора у том смислу", рекао је он.

Меркелова се суочава са критикама у Њемачкој због превелике отворености према мигрантима.

Европска комисија је прошле године осмислила план релокације више хиљада миграната из Италије и Грчке у друге чланице ЕУ.

Према програму релокације, око 40.000 миграната треба да се пребаци из Италије у периоду од двије године, али до сада је само неколико стотина пребачено даље јер су многе чланице у ЕУ невољне да приме избјеглице и азиланте.