latinica  ћирилица
23/08/2016 |  16:02 ⇒ 22:27 | Аутор: Агенције

САД добиле званичан захтјев Турске за изручење Гулена

Представници Министарства правде и Министарства спољних послова Сједињених Америчких Држава почели су у Анкари разговоре са турским колегама о захтјеву за изручење муслиманског свештеника Фетхулаха Гулена, јавила је данас Ал џазира.
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com) -
Фетхулах Гулен (фото: sputniknews.com)

Турске власти су саопштиле да ће током дводневних преговора изнијети велики број доказа о умјешаности Гулена за покушај недавног војног удара.

Америчка делегација ће провјерити наводе турских власти да иза покушаја тог удара стоји Гулен, а долазак Американаца у Анкару је значајан, наводи се у тексту, јер се, између осталог, очекује и посјета потпредсједника САД Џозефа Бајден за неколико дана турској престоници.

Предвиђен је сусрет и са припадницима војске који су оптужени за учешће у војном удару.

Турска је раније затражила изручење Гулена, након чега је америчко Министарство правде турском Министарству правде послало писмо у којем је предложено слање делегације из САД-а у Турску или слање турске делегације у САД, како би отпочели разговори о том питању.

Министарство правде Турске је предложило да прво у Анкару дође делегација из САД-а, а да потом и делегација из Турске отпутује у САД, јавила је Анадолија.

Гулен годинама живи у Пенсилванији и америчке власти желе да провјере оптужбе на његов рачун.

Турска и САД имају споразум о екстрадицији, а Вашингтон тврди да је неопходан доказ да је Гулен директно умијешан у покушај војног удара 15. јула, када је покушан и атентат на предсједника Реџепа Тајпа Ердогана, који је у том тренутку био на одмору.

"Турски представници ће америчкој делегацији предати документацију о томе, али питање је хоће ли она бити уверљива и постоји ли довољно снажна политичка воља за то", наводи Ал џазира.

САД добиле званичан захтјев Турске за изручење Гулена

Администрација америчког предсједника Барака Обаме је саопштила да је примила званични захтјев Турске за изручење  Фетулаха Гулена.

Портпарол Стејд Департмента Марк Тонер је изјавио да америчке власти тренутно разматрају да ли тај захтјев има основа, пренијела је агенција АП.

Гулен, који живи у добровољном изгнанству у америчкој савезној држави Пенсилванији, негира да има икакве везе са покушајем пуча у Турској.

Тонер, међутим, наводи да захтјев за изручење нема везе са покушајем државног удара, али није желио да наведе више детаља.

САД су и прије него што је званична Анкара упутила захтев за изручење Гулена проучавале информације које им је доставила Турска о наводој кривици Гулена.