latinica  ћирилица
23/08/2016 |  16:05 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Турски откупљивачи стигли у Бијељину (ВИДЕО)

Проблем пласмана пшенице и кукуруза по цијенама повољнијим од оних које нуде домаћи откупљивачи, семберски пољопривредници настоје да ријеше извозом у Турску.
Турски откупљивачи у Бијељини - Фото: РТРС
Турски откупљивачи у БијељиниФото: РТРС

Представници турских фирми заинтересованих за куповину стигли су у Бијељини на договор, али и да се увјере у квалитет житарица и начин складиштења, од чега ће и зависити сарадња са семберским произвођачима.

Осим откупа тржишних вишкова овогодишњег рода, пољопривредници су заинтересовани и за уговарање производње за наредну годину са турском фирмом.

Саво Бакајлић, предсједник Удружења пољопривредника села Семберије истакао је да је уговарање за наредну годину гаранција за њихову производњу, да не буде, како је рекао, као претходних година, да у вријеме жетве траже купца.

"Нама је циљ да се с турским откупљивачима договоримо да крене уговорена производња", рекао је Бакајлић.

Прије мјесец из РС је извезено 25 хиљада тона првокласног кукуруза, а овогодишњи род пшенице је одличног квалитета, што је понукало потенцијалне купце да дођу у Семберију.

"Ја сам у Турској видио ваше производе, имају квалитет и класу. Ми имамо могућност да откупимо комплетан род из БиХ, цијелу производњу брашна, кукуруз и пшенице", рекао је откупљивач из Турске.

Домаћи пољопривредници се надају да ће турски откупљивачи понудити повољну откупну цијену, јер БиХ са Турском има бесцарински режим.