latinica  ћирилица
23/08/2016 |  16:55 | Аутор: СРНА

У Бањалуци кажњено 2.868 лица због некоришћења безбједносног појаса

Полиција је на подручју Центра јавне безбједности Бањалука током акције "Појас" контролисала 6.276 учесника у саобраћају, а због некоришћења безбједносног појаса кажњено је 2.868 лица.
Вежите појас! - Фото: илустрација
Вежите појас!Фото: илустрација

У акцији, која је трајала од 18. јула до 12. августа, због некоришћења безбједносног појаса кажњена су 2.743 возача, 96 сувозача и 29 осталих путника у возилу.

Издато је 15 прекршајних налога због превожења дјеце млађе од пет година која нису била исправно везана у сигурносној сједалици, саопштено је данас из ЦЈБ Бањалука.

Акцију "Појас", која је подразумијевала појачану контролу коришћења безбједносних појасева и сигурносних сједалица за дјецу, реализовало је Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Из ЦЈБ Бањалука подсјећају да дјеца до пет година старости на задњем сједишту морају бити у правилно постављеној и причвршћеној сигурносној сједалици, а дјеца од пет до 12 година морају да користе безбједносни појас.

Дјеца до 12 година не смију се превозити на предњем сједишту, док се дјеца до двије године смију превозити на предњем сједишту у сигурносној сједалици, окренутој у контра смјеру од кретања возила са искљученим ваздушним јастуком на мјесту сувозача.

За непоштивање законских одредаба предвиђене су новчане казне.