latinica  ћирилица
23/08/2016 |  20:39 | Аутор: Агенције

Еуропол: Ухапшено 75 педофила због дјечије порнографије

У акцији Еуропола спроведеној у 28 европских земаља ухапшено је 75 лица због дистрибуције дјечије порнографије на Интернету, а истрага се води у 207 случаја широм Европе.

"Операција зора" почела је пошто је Еуропол добио информацију од швајцарске полиције прошле године која је открила мрежу криминалаца која је сексуално искоришћавала маљолетнике, рекла је портпаролка Клер Жорж.

Истрага је трајала више од годину, на основу информација швајцарске полиције која је довела до тога да досијеа са обавјештајним подацима о 611 лица буде послато безбједносним службама у 26 чланица ЕУ.

Ти обавјештајни пакети садржали су детаљне информације о осумњиченима као што су између осталог њихове компјутерске ИП адресе, а у многим случајевима осумњичени су користили шифроване податке да прикрију свој идентитет.

Ове мреже педофила и даље су главни извор за особе које желе да сексуално злостављају дјецу и користе порнографски материјал онлајн, наводи Еуропол у саопштењу.

Жорж је рекла да су жртве различитог доба, али да постоји забрињавајући и растући тренд сексуалног злостављања беба млађих од 18 мјесеци.

Истрага још увијек траје и могу се очекивати нова хапшења, додала је она.