latinica  ћирилица
24/08/2016 |  08:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Еквадор критиковао Британију због инцидента са Асанжом

Влада Еквадора је критиковала британске власти након што је обезбјеђење еквадорске амбасаде у Лондону спријечило непознатног мушкарца да уђе у зграду амбасаде, у којој већ четири године борави оснивач Викиликса Џулијан Асанж.

"У раним јутарњим часовима 22. августа, непозната особа је покушала неовлашћено да уђе у амбасаду Еквадора у Лондону", наводи се у саопштењу владе у Киту, а пренијела је агенција АФП.

Еквадорска влада је оптужила британске власти да нису довољно брзи реаговали на тај покушај упада, истакавши да је дужност полиције да заштити стране мисије.

"Еквадорска влада стога изражава забринутост због неадекватне реакције британских власти, с обзиром да је полиција стигла у амбасаду више од два сата након што се инцидент догодио", наводи се у саопштењу.

"Влада Еквадора са жаљењем констатује да, упркос огромним напорима које је британска влада уложила да спријечи Џулијана Асанжа да напусти еквадорску амбасаду, власти нису брже реаговале на овај веома озбиљан покушај неовлашћеног уласка", наводи еквадорска влада.

Шведске власти од 2010. године траже хапшење и изручење Асанжа, којег су две Швеђанке оптужиле за сексуално узнемиравање.

Британски суд је 2011. године донео одлуку о екстрадицији Асанжа у Шведску, послије чега је уточиште пронашао у амбасади Еквадора у Лондону, гдје се и сада налази.

Његово изручење траже и САД, које сматрају да је објављивањем тајни о америчкој политици и дипломатији нанесена штета америчкој националној безбједности, због чега Асанж страхује да би Шведска могла да га преда САД.