latinica  ћирилица
24/08/2016 |  08:20 | Аутор: Блиц

Европска порука Турској: Ако желите у ЕУ, прихватите наше услове

Евроспки комесар за сусједску политику и ширење Јоханес Хан захтева од Анкаре одлуку да ли жели чланство у ЕУ и да што је прије могуће појасни да ли може и жели да прихвати услове, преноси данас бечки "Пресе".
Јоханес Хан (фото: Screenshot/European Audiovisual Service video) -
Јоханес Хан (фото: Screenshot/European Audiovisual Service video)

"У основи Турска мора донијети одлуку како жели да се опходи са својом од Савјета ЕУ датом европском перспективом. Турска жели да постане чланица и та жеља је дошла од ње. Ако неко жели да постане члан онда мора да испуни критеријуме и о тим правилима се не може преговарати. Турска би требало што је прије могуће да објасни да ли може и жели да прихвати услове, јер тренутно то неразјашњено питање представља оптерећење по односе", подвукао је Хан у интервјуу дневнику "Пресе".

Хан је казао да он припада оној групи људи која жели наставити разговоре, ако друга страна то жели.

На констатацију да су аустријски канцелар Кристијан Керн, као и шеф фракције Европске народне партије Манфред Вебер затражили прекид приступних преговора са Турском и питање да ли не би било искреније умјесто због акционог плана за сузбијање избјегличке кризе само про форма одржати преговоре, Хан је казао да јесте за искрене односе, али и подсјетио да постоји одлука свих 28 чланица ЕУ и све док је тако Европска комисија мора да их примјењује.

Истовремено поручује да, ако Турска уведе поново смртну казну, то представља прекорачење црвене линије на коју би ЕУ морала реаговати.

Турска је, према његовим ријечима веома важна сусједна земља ЕУ, те подвукао да би свако требало да има добре односе са својим сусједима.

Међутим ситуација каква је данас у Турској није таква да, како каже, да допринос потреби за стабилношћу.

"Ми смо одмах осудили војни удар. Даље детаљно пратимо како Турска ради на савладавању пуча. У широким круговима у Европи настала је велика иритација о сразмјери и брзини таласа хапшења. Ми не располажемо званичним информацијама турске владе. ОЕБС је већ прије више недјеља понудила да надзире суђење против осумњичених пучиста да ли се поштују правне норме. Влада до сада, нажалост, на то није пристала“, указао је Хан.

Он је негирао тврдње да ЕУ није довољно осудила покушај пуча истакавши да је Унија јасним ријечима осудила тај акт и истовремено ставила до знања да од земље која жели приступити очекује поштовање правних принципа у савладавању војног удара.

"Та забринутост је била оправдана како је показао каснији развој", додао је Хан.

Упитан да ли су због Бргезита потребни нови облици прикључења држава ЕУ, које не желе да буду пуноправне чланице, он је објаснио да је својим службама дао налог да се баве тим питањем.

"Потребни су нам нови модели, јер постоје сусједне земље код којих се питање чланства не поставља, али које имају интерес за тешњом сарадњом са ЕУ", поручио је Хан.

На тврдње предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана да ЕУ касни у договореним исплатама у складу са споразумом о избјеглицама, Хан је рекао да то није тачно, и да је Брисел већ уплатио више од 200 милиона евра, и да је до краја љета за конкретне пројекте стављено на располагање двије милијарде евра.

"Међутим новац се не исплаћује примарно Турској, већ међународним организацијама. Преко њих се пружа финансијска подршка избјеглицама. Сарађујемо и са турским властима, на примјер када је ријеч о учењу језика, или подршци општинама које су надпропорционално погођене таласом избјеглица. Можемо ставити на располагање новац само ако се докаже потреба. Можда је турска страна претпостављала да ћемо трансферисати новац без питања", казао је Хан.

Такође је, на пријетње Ердогана да ће отворити границе за избјеглице, поручио да сусједи и партнери не пријете једни другима.

"Подстрекивање расположења код најмањих повода није корисно. Потребно нам је разоружање ријечи и емоција. То важи и за билатерални однос Аустрије и Турске. Што се споразума са Турском тиче не вјерујем да Турска жели одустати од финансијске подршке ЕУ", нагласио је Хан.

Турска ће напустити договор са Европском унијом о смањењу прилива мигранта ако њени држављани не добију визну либерализацију, упозорио је крајем маја турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

"Многе земље верују да подизањем граница могу обезбједити сигурност. Међутим на крају сви морају разумети да за тако комплексне проблеме нема рјешење без европске солуције. На крају дана националне мјере морају бити део европског рјешења", закључио је Хан.