latinica  ћирилица
24/08/2016 |  09:18 ⇒ 09:19 | Аутор: СРНА

Аналитичари: Референдум о Дану Српске биће одржан

Политиколог Владимир Трапара из београдског Института за међународну политику и привреду сматра да ће бити одржан референдум о Дану Републике који представља превасходно сиболичко изјашњавање око једног датума, а ако ЕУ покуша да убиједи Београд да одврати Додика, неће у томе успјети.
Гласачки листић - Фото: РТРС
Гласачки листићФото: РТРС

Трапара сматра да премијер Србије Александар Вучић неће морати да убјеђује предсједника Републике Српске Милорада Додика да промијени став према референдуму, чија тема "није толико значајна само по себи и више је симболичног карактера".

- С друге стране, намјере да се изјашњавање спријечи потиче од оних који у томе виде најаву неког будућег референдума и не желе да Република Српска одлучује о таквим питањима - навео је Трапара за  лист Политика.

Коментаришући Додиково прошлогодишње одустајање од референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, на молбу Вучића, Трапара каже да се тада радило о ипак значајнијем референдумском питању.

Трапара став хрватског члана Предсједништва БиХ Драгана Човића да одлука Уставног суда БиХ не умањује могућност Републици Српској да се изјашњава о свим питањима од њеног интереса, објашњава тиме да Хрвати ту не виде угрожавање својих интереса.

- Штавише, интереси Хрвата у БиХ донекле се поклапају с интересима Републике Српске. Стога би их Бањалука вјероватно подржала да добију свој ентитет - навео је Трапара.

Предсједник Центра за стратешке алтернативе Александар Митић сматра да западни притисци на Београд и Бањалуку имају два циља.

- С једне стране, тестира се кредибилитет руководства Републике Српске да истраје у заустављању двадесетогодишњег урушавања њених надлежности. Уколико Бањалука поново попусти, тај процес ће се само наставити и интензивирати - рекао је Митић.

С друге стране, каже он, ако се сагледају и притисци Загреба и Приштине, који су јасно координисани из центара ван региона, уочљиво је тестирање Владе Србије на почетку њеног мандата.

Он додаје да се то тестирање дешава у два правца - да се види колико је Влада Србије спремна да истрпи провокације и притиске на актере на које релативно има утицаја, укључујући и руководство Републике Српске.

- Ако би Београд искористио сопствени ауторитет да додатно ослаби Бањалуку, направио би себи медвјеђу услугу, јер би у будућности захтјеви били још тежи - оцијенио је Митић.

Он сматра да Човићева изјава да Српска може да се изјашњава о свим питањима од њеног интереса, показује да је он свјестан да се у овом случају ради о "још једном претјеривању Сарајева".

Митић додаје да је за бошњачке лидере свако супротстављање урушавању Републике Српске акт сецесије, а такво њихово понашање се више од двадесет година охрабрује и подржава у Вашингтону, Бриселу, Берлину и Анкари.