latinica  ћирилица
24/08/2016 |  09:23 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Званичници ЕУ поздравили усвајање механизма координације

ЕУ поздравља усвајање механизма координације, који има за циљ унапређивање координације и провођење политика у БиХ, укључујући оне које се тичу финансијске помоћи ЕУ, као и да би се обезбиједио ефикаснији однос између БиХ и ЕУ, саопштено је данас из Делегације ЕУ у БиХ.
Делегација ЕУ у БиХ - Фото: РТРС
Делегација ЕУ у БиХФото: РТРС

"Ово је важан корак који ће се узети у обзир током наших разговора са Савјетом при разматрању апликације БиХ за чланство у ЕУ. Његово ефикасно провођење на свим нивоима ће бити од кључне важности", наводи се у саопштењу.

У писаној изјави шефице ЕУ за спољну политику и безбједност Федерике Могерини и комесара за проширење ЕУ Јоханеса Хана се још наводи да ЕУ подстиче лидере БиХ да наставе са својим појачаним позитивним односима, да конструктивно и кроз дијалог рјешавају политичка питања и фокусирају се на реформе које су потребне за добробит грађана БиХ.

"Са наше стране наставићемо близак и динамичан ангажман са БиХ како би се унаприједили напори ка чланству у ЕУ", наводе из ЕУ и поручују да су током протеклих мјесеци видјели значајан напредак у напорима БиХ да се приближи Унији.

Званичници ЕУ подсјећају да је у јулу парафиран Протокол за прилагођавање Споразума о стабилизацији и придруживању и донесена одлука да се крене са програмом Међународног монетарног фонда који ће обезбиједити кључну подршку за провођења Реформске агенде.

Одлуком о систему координације процеса европских интеграција у БиХ дефинишу се институционални и оперативни систем и начин остваривања координације институција у БиХ на провођењу активности у вези с процесом интегрисања БиХ у ЕУ, те заједничка тијела у оквиру система координације, њихов састав, надлежности и међусобни односи.