latinica  ћирилица
24/08/2016 |  09:36 | Аутор: СРНА

Скопље- Избрисано 30 хиљада људи са бирачког списка

Македонска Државна изборна комисија избрисала је са јединственог бирачког списка 30.447 лица, која након јавног позива нису потврдила своје бирачко право.
Скопље - Фото: РТРС
СкопљеФото: РТРС

Комисија је након прочишћавања бирачког списка, што је један од услова за одржавање пријевремених парламентарних избора, објавила имена 39.502 гласача за које сматра да су спорни.

Скоро 40.000 бирача постали су "сумњиви" и "неконзистентни", након што је ДИК извршио унакрсну провјеру података добијених од 10 институција и позвао их да у предвиђеном року потврде своје бирачко право.

На јединственом бирачком списку на наредним изборима у Македонији, осим имена, наћи ће се и фотографија гласача.

У Македонији, према подацима Завода за статистику, живи 2.069.172 становника, а у бирачки списак на посљедњим изборима било је уписано 1.780.128 гласача.

Земља се налази у дубокој политичкој кризи након пријевремених парламентарних избора одржаних средином 2014. године. Криза је интензивирана крајем јануара прошле године када је тадашњи премијер и лидер владајућег ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски оптужио лидера СДСМ Зорана Заева за покушај државног удара, након чега је лидер опозиције почео да објављује снимке којима оптужује Груевског за криминал и корупцију.

Крајем јула прошле године лидери четири највеће политичке странке у Македонији, уз посредовање европског комесара Јоханеса Хана, постигли су договор о одржавању пријевремених парламентарних избора, као начину изласка из политичке кризе.

Након неуспјеха тог договора четири највеће политичке партије крајем јула други пут су постигле договор о спорним питањима, који између осталог предвиђа да датум ванредних парламентарних избора мора да буде одређен до 31. августа.

Уколико се тај рок испоштује пријевремени парламентарни избори ће се, највероватније, одржати 11. децембра.

Парламентарни избори у Македонији у овој години два пута су већ заказивани и одгађани - 24. априла и 5. јуна.