latinica  ћирилица
24/08/2016 |  09:49 ⇒ 12:49 | Аутор: СРНА

Метју Периш : Ни у једној земљи на свијету осим у БиХ, суд не одлучује о празницима

Професор међународног права из Велике Британије и бивши правни савјетник у ОХР-у Метју Периш изјавио је да ни у једној земљи на свијету, осим у БиХ, суд не одлучује о празницима јер је улога судова да рјешавају реалне правне и законске размирице, а не да намећу један концепт националног идентитета.
Метју Периш - Фото: Screenshot
Метју ПеришФото: Screenshot

Он је нагласио да му је чудна ситуација да се група судија пита о томе који дани могу или не могу бити празници, те да није чуо да је у некој другој земљи суд одлучивао о том питању.

"Јединствени проблем у БиХ је да једној групи људи толико смета дан који друга група жели да прославља да морају питати судије да ли се он може прослављати", рекао је Периш за "Глас Српске", оцјењујући да би "паметне судије остале изван те гужве".

Он је додао да схвата да су неким људима одређени датуми веома важни или им се веома противе, али да се нападом једне групе људи на другу због легитимитета датума празника, јавља ризик појачавања принципа колективне одговорности идејом да је једна група одговорна за страдање друге групе.

На питање како оцјењује развој ситуације у БиХ у посљедњих годину дана и да ли је оставрен напредак ступањем на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању између БиХ и ЕУ, Периш је рекао да БиХ остаје дисфункционална, али да је тако било одувијек.

"БиХ су странци саставили након суровог рата, покушавајући наметнути идеје које су стране правној и законској култури региона. У то вријеме то је можда било неопходно зло јер се рат морао зауставити", рекао је он.

Према његовом мишљењу, најважнија ствар сада је да људи у БиХ пронађу сопствени начин како да живе и раде.

"Вјерујем да ЕУ разумије да политичка структура која је наметнута БиХ након рата није одржива. Али она такође разумије да се та структура не може лако измијенити, јер било која насумична промјена биће схваћена као да је у интересу једне националне групе, а против интереса друге", рекао је Периш.

Он је рекао да у вријеме када је он живио у овој регији, прије десетак година, никоме у ЕУ није било стало до БиХ, која им је била безначајан простор на ивице Европе.

"Али сада се остатак Европе цијепа. Велика Британија је гласала за излазак из ЕУ, а ако Французи изаберу ултрадесничарског предсједника сљедеће године и Француска би могла да изгласа излазак из ЕУ. Зато је ЕУ у потрази за новим причама о успјеху да би ублажила своје неуспјехе", појаснио је Периш.

Он је нагласио да би Балкан могао да има користи од тога. "Чланство БиХ у ЕУ би могло бити убрзано, да би се охрабрила идеја да ЕУ расте. То је добра ствар за Балкан и народе у БиХ. То ће их учинити богатијим", закључио је
бивши правни савјетник у ОХР-у Метју Периш.