latinica  ћирилица
24/08/2016 |  11:10 ⇒ 21:03 | Аутор: РТРС

Иванић: Изетбеговић политизује причу о референдуму (АУДИО)

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић сматра да Бакир Изетбеговић непотребно политизује причу о референдуму.


Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

Позив за забрану референдума Иванић сматра бесмисленим.

- Изетбеговић има право да покреће питање уставности, то му нико ме може забранити, али сасвим сигурно он није човјек који може покренути спорове између различитих нивоа власти, а поготово не у име једног нивоа власти. Дакле, он може покренути питање уставности референдума Уставном суду БиХ, иако је то по мом мишљењу бесмислено, јер је Уставни суд Републике Српске рекао да је референдум уставан. Али, не може то проглашавати сукобом институција БиХ и ентитета, јер он за то није надлежан, нити институције БиХ које он представља - рекао је Иванић за Радио-телевизију Републике Српске.

- Само нас тројица, односно Савјет министара у цјелини може говорити у име БиХ, а то ни у једном од ових случајева није било тако. Према томе, проглашавање свега овога неким врстом правног сукоба између БиХ и ентитета је потпуно погрешно и нетачно. Ово је, једноставно, лични став Изетбеговића и он га провјерава на суду у коме, на несрећу БиХ, он има два своја члана, и та два члана су увијек била пресудна код доношења свих одлука. Мислим на два члана бошњачког народа, који су били чланови СДА, и они су увијек били пресудни када је у питању било која одлука која је против Републике Српске - истиче Иванић.

- Уз то, позивање на интересе и провођење одлуке Уставног суда је крајње лицемјерно, јер у ФБиХ већ 14 година у четири кантона српски народ није констутиван, уз наклоност и подршку СДА - подсјетио је српски члан Предсједништва БиХ.