latinica  ћирилица
24/08/2016 |  11:20 ⇒ 14:18 | Аутор: РТРС

Раскошна имања генералног секретара СДА и предсједника СДА Високо (ФОТО)

Мјештани неколико височких насеља попут Грачанице и Лужнице плаћају и по петнаест конвертибилних марака кубни метар питке воде, сањајући давно обећани водовод пише Амарилдо Гутић за портал zurnal.info.
Имање Амира Зукића (Фото: zurnal.info) -
Имање Амира Зукића (Фото: zurnal.info)

Док само неколико километара изнад њихових кућа воде мора бити. Ту су велелепна имања генералног секретара СДА Амира Зукића као и предсједника СДА Високо и кандидата за начелника Халима Зукића.

Права је паника недавно завладала међу височким полицајцима. Пријављено је како је нестало шест коња са имања Амира Зукића, федералног посланика и генералног секретара СДА. Испоставило се да је узбуна била лажна. Радник који их храни, ненајављено је коње пустио у шетњу "шумама и горама" Зукићевог имања.

На имању су поред викендице видљиви спортски терен, као и терен за тренинг коња, засади малина (непознато да ли су наплаћени и подстицаји за узгој), воћњаци те бројни помоћни објекти и садржаји на огромном земљишту.

У имовинском картону од 2014. године, Амир Зукић је навео да посједује викендицу вриједности 20 хиљада марака. На питање о тој имовини, Зукић признаје да је ту прво купио 16 дунума по цијени до 800 марака по дунуму, а имање је накнадно повећао на 30 дунума.

"Написао сам вриједност саме зграде викендице, која је скромна. Мораћу кориговати вриједност у имовинском картону, јер сада сигурно све вриједи 150 хиљада" одговара Зукић на питање Журнала.

Зукићев комшија, не и рођак, с друге стране пута је Халим Зукић, предсједник СДА Високо, актуелни кандидат ове странке за начелника Високог и директор “ВГТ осигурања“.

фото журнал

Имање Халима Зукића нимало не заостаје по раскошности. Он умјесто расних коња више фаворизује срндаће, а на имању у кавезу чува и медвједа.

Ту су такође малињаци, затим и богато уређени дијелови са базеном, парковима, малим језерима, стамбени и помоћни објекти.

Очигледно је да уређење имања није коначно.

Извори Журнала кажу да је Халим Зукић дарежљив када је у питању земљиште на овим просторима те да га је нудио на поклон неким званичницима из Турске и из СДА.

"Док ми муку мучимо са питком водом коју скупо плаћамо, за њих и њихове животиње, воћњаке и друге биљке на имањима, воде мора бити", каже за Журнал један од мјештана оближњег насеља.

Можда је то и један од разлога што управо СДА Високог годинама опструише реконструкцију и проширење височког водовода, док појединци заговарају пројекат употребе воде са изворишта на подручју општине Вареш.

Цијеви би пролазиле баш поред описаних имања, која су изгледа само прва у низу за кадрове СДА са овог подручја.

Сарајевске Пољине очигледно су добиле озбиљну конкуренцију.