latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:09 ⇒ 14:17 | Аутор: Index.hr

Ердоганов притисак на Сарајево: Гуленове школе у БиХ преузима Исламска заједница

Систем школа које су у Босни и Херцеговини отворене капиталом турског имама Фетуллаха Гулена требао би бити препуштен на управљање Исламској заједници БиХ, преносе медији и ако за то још нема службене потврде.
Гулен и Ердоган (Фото: ilustracija/FaH) -
Гулен и Ердоган (Фото: ilustracija/FaH)

Систем образовних институција у распону од вртића до факултета који дјелује под називом "Босна - Сема" основан је 1998. године и обухвата петнаест васпитно-образовних установа смјештених у Сарајеву, Зеници, Мостару, Бихаћу и Тузли.

Из управе ових школа потврдили су како се са Исламском заједницом преговара али коначне одлуке још нема.

"Процес преговора је у току али главни ријеч ће дати ријасет Исламске заједнице у БиХ", изјавио је портпарол Орхан Хаџагић а преноси "Дневни аваз".

Медији наводе како је замисао да систем "Босна - Сема" постане вакуф, односно задужбина којом би управљала ИЗ у БиХ.

Замјеник реиса Исламске Заједице у БиХ Хусеин Смајић рекао је како би преговори о томе могли потрајати и да не треба рачунати на брзо рјешење.

Препуштање школа из система "Босна - Семе" Исламској заједници у БиХ могао бити бити одговор на притиске власти у Анкари које су се након пропалог покушаја војног удара окомиле на све што је повезано с Гуленом јер њега сматрају идејним творцем уроте против режима Реџепа Тајипа Ердогана.

Због тога су на мети и школе повезане с Гуленом.

Поред БиХ сличне школске установе на Балкану дјелују на КиМ и у Албанији.