latinica  ћирилица
24/08/2016 |  12:21 ⇒ 12:22 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Референдум им је антиуставан, а тероризам није

За Уставни суд БиХ и међународне званичнике све што долази из Републике Српске, па тако и демократско изражавање воље људи јесте проблем, али није проблем постојање терористичких кампова у БиХ, финансирање терористичких активности, одлазак фанатизованих младића на сиријско ратиште или повратак фанатичних ветерана џихада у БиХ, оцијенио је стручњак за безбједност Џевад Галијашевић.

Галијашевић је нагласио да Уставни суд БиХ и поједини међународни званичници који бораве у Сарајеву нису оцијенили антиуставним напад на Храм Преображења Господњег у Сарајеву, удруживање вехабија и терориста, терористички напад у Зворнику, убиство два војника оружаних снага у Сарајеву, покушај линчовања премијера Србије Александра Вучића у Сребреници...

"Постојање терористичких кампова у БиХ, малих халифата који живе вануставни живот, дато је у надлежност Исламској заједници БиХ која их је дефинисала као параџемате и заштитила од легитимне државне репресије, иако представљају највећи безбједносни изазов и проблем", истакао је Галијашевић.

Он је навео да вјерске и борбене обуке које се у овим заједницама обављају за Уставни суд БиХ нису противуставне.

"То што у овим насељима живе наоружани људи, што се регрутују борци за сиријско-ирачко-авганистанско ратиште, што у њима цвјета полигамија а дјеца не похађају законом прописану основну школу, то што се финансирају из извора екстремних организација повезаних са Ал Каидом, Нусра фронтом и Исламском државом, ни то у БиХ, замишљеној као политички пројекат и аманет Алије Изетбеговића - није против Устава.

Ни сарадња Бакира Изетбеговића са исламистима, Ердоганом, Кардавијем, Хасанеином и Абу Хамзом не занима странце ни Уставни суд БиХ. Али референдум, као израз демократског воље народа и Републике - јесте им проблем, као и све друго, што је добро, цивилизацијски зрело и демократско што долази из Српске", навео је Галијашевић у ауторском тексту за портал "Фонд стратешке културе".

Он је оцијенио да Бошњаци треба, заједно са Србима у Републици Српској, да изађу на референдум и гласају за себе и слободу, јер Република Српска заслужује подршку свих народа, баш зато, што не прихвата да се уклопи у амбијент распада, расула, нерада и тероризма.