latinica  ћирилица
24/08/2016 |  13:39 | Аутор: СРНА

ЖРС: Управа и синдикати на добром путу закључења колективног уговора

Управа и репрезентативни синдикати "Жељезница Републике Српске" констатовали су данас да су на добром путу да закључе колективни уговор о раду са отвореним питањем да ли табеларни дио, који предвиђа да за свако радно мјесто буде утврђен коефицијент и додаци, треба да буде уврштен у колективни уговор.
Добој: Жељезнице Републике Српске - Фото: РТРС
Добој: Жељезнице Републике СрпскеФото: РТРС

Учесници преговора најавили су наставак састанка за десетак дана, до када треба да буду упознати са рјешењима око табеларног дијела колективног уговора и примјеном у другим колективима са већим бројем радника. Генерални директор предузећа "Жељезнице Републике Српске" Драган Савановић рекао је новинарима да на предложени Нацрт колективног уговора нема спорних питања, јер је у највећој мјери базиран на Одлуци Владе Републике Српске од 30. јуна.

Савановић наводи да је став Управе да појединачни табеларни преглед радних мјеста треба да буде саставни дио систематизације и организације, а не колективног уговора. Он појашњава да је то пракса у већим колективима, те да акт који утврђује Управа лакше и мијења и прилагођава новим условима рада, новој организацији посебно, што слиједи реструктурисање ЖРС.

Савановић наводи да ЖРС инвестира у модернизацију, што повлачи укидање појединих и отварање нових радних мјеста са другом стручном спремом и условима рада, што ће се брже и једноставније реализовати ако се то, поштујући колективни уговор, мијења на нивоу Управе. Он је подсјетио да је именовањем за генералног директора већ крајем августа 2011. године отказао тадашњи колективни уговор који се морао примјењивати све до усвајања новог Закона о раду.

Савановић је оцијенио да су учесници у преговорима на добром путу да се несугласице ријеше, али да у крајњој ситуацији постоји могућност да Управа одлуком и правилником о раду дефинише услове рада.

Предсједник Синдиката жељезничара Републике Српске Милијан Марковић састанак је оцијенио конструктивним и да постоји обострана жеља за потписивањем колективног уговора, за који је навео да је од обостраног интереса и гарантује уређене односе у овом предузећу.

Марковић је потврдио да постоје недоречености око табеларног дијела колективног уговора и да синдикат инсистира да он и даље буде у саставу колективног уговора како би се Управи онемогућило да одлуке доноси без утицаја синдикалних представника.

Он је истакао да синдикат не прихвата умањење коефицијента, о висини се данас није говорило, с обзиром на то да су плате радника значајно мање од просјечних у Републици Српској.

Марковић каже да су остале ствари мање спорне.

На данашњем састанку су присуствовали и предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвијетковић и предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин, који су навели да имају подршку свих синдикалних организација које дјелују у овом предузећу.

У оквиру "Жељезница Републике Српске" дјелује шест синдикалних организација - Синдикат жељезничара Републике Српске, Самостални синдикат машиновођа, Самостални синдикат саобраћајно-транспортне дјелатности Бањалука, Синдикат радника инфраструктуре Добој, Синдикат радника инфраструктуре Бањалука и Самостални синдикат одржавања шинских возила Приједор.