latinica  ћирилица
24/08/2016 |  13:43 | Аутор: СРНА

Курди осудили војну интервенцију Турске

Званичници Курда у Сирији осудили су данас војну интервенцију Турске у тој земљи као "флагрантну агресију" и упозорили да Анкара улази у "каљугу" након што је послала тенкове и војнике преко границе у борбу против исламиста.

Турске снаге и побуњеници у Сирији који имају подршку Анкаре прешли су границу да би заузели град Џараблус. Турска је саопштила да је циљ операције заштита границе од "Исламске државе" и курдских бораца.

Салех Муслим, шеф сиријске Курдске демократске уније /ПИД/, написао је на "Твитеру" да је Турска "ушла у сиријску каљугу" и да ће "бити поражена као и ДАЕШ". Он је употријебио арапску скраћеницу за "Исламску државу".

Портпарол курдске милиције у Сирији /ИПГ/ Редур Селил рекао је да је интервенција "флагрантна агресија на унутрашње послове Сирије" и оптужио Анкару да сарађује са сиријским властима и Ираном.

Турска подржава побуњенике у Сирији који се боре против предсједника Башара ал Асада, али страхује да би курдске снаге, које се боре против Асада, могле да угрозе и безбједност Турске.

Анкара сматра да су организације ПИД и ИПГ опасне јер су повезане са забрањеном Радничком партијом Курдистана, која води оружану побуну у Турској од 1984. године.