latinica  ћирилица
24/08/2016 |  14:12 ⇒ 14:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Сутра сједница Савјета безбједности УН о Косову

СБ УН ће сутра разматрати извјештај генералног секретара УН Бан Ки Муна о Унмику у којем је навео да спровођење споразума БГ и ПР "није значајно напредовало".
Савјет безбједности УН - Фото: АП
Савјет безбједности УНФото: АП

Србију ће на сједници Савјета безбједности УН представљати министар спољних послова Ивица Дачић који ће дати осврт на Банов извјештај и изнјети оцјену актуелне ситуације на Косову и дјеловања Унмика.

Бан Ки Мун је у извјештају за период од 16. априла до 15. јула навео да су косовске и српске власти потврдиле посвећеност дијалогу, али и позвао лидере у Београду и Приштини да покажу нову креативност, флексибилност и спремност за компромис како би се обезбиједио напредак у дијалогу у корист свих заинтересованих и одлучно поставило Косово и шири регион на пут стабилности и развоја.

Практично спровођење споразума Београда и Приштине уз посредовање Европске уније "није значајно напредовало", навео је он и додао да "Београд и Приштина настављају да се међусобно оптужују за мањак напретка".

Приштина наводи да је Београд блокирао спровођење споразума о енергетици, телекомуникацијама и отварању моста у Косовској Митровици, док Београд наводи да Приштина спречава оснивање Заједнице српских општина као и да напори Косова да се учлани у међународне организације негативно утичу на атмосферу дијалога, пише у извјештају.