latinica  ћирилица
24/08/2016 |  14:22 | Аутор: СРНА

Радна група за стратегију борбе против злоупотребе опојних дрога

Савјет министара БиХ донио је данас Одлуку о формирању Радне групе за израду стратегије надзора над опојним дрогама, спречавања и сузбијања злоупотребе опојних дрога у БиХ.
Сједница Савјета министара  БиХ - Фото: СРНА
Сједница Савјета министара БиХФото: СРНА

Из Савјета министара БиХ саопштено је да ће усвајањем ове стратегије, БиХ предузети активан корак у стратешком рјешавању овог проблема.

Стратешки одговор изискује низ превентивних и репресивних мјера како би био ограничен и стављен под контролу утицај злоупотребе опојних дрога на становништво.

У Радну групу, чији је задатак да сачини приједлог стратегије у року од 180 дана, именовани су представници надлежних институција БиХ, ентитета и Брчко дистрикта, као и невладиних удружења.

Савјет министара БиХ донио је Одлуку о оснивању Комитета за управљање ваздушним простором БиХ чији је циљ стратешко управљање ваздушним простором БиХ /ниво 1/, а ради припреме значајних приједлога, као што је национална политика управљања ваздушним простором БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Министарства цивилних послова БиХ о допунском образовању у иностранству у којој се наводи да је учење матерњег језика у оквиру школског система као интегрисани модел заступљено у Аустрији и Шведској, које су и примјери најбољег организовања учења матерњег језика.

Наведени су примјери земаља с којима БиХ има потписан билатерални споразум у области образовања који је основа за очување матерњег језика и културе, међу којима су Словенија, Њемачка и Италија.

Наведени су примјери земаља с којима БиХ нема билатерални споразум нити имају интегрисани тип наставе матерњег језика и у којима допунску наставу, углавном, организују удружења и вјерске заједнице, попут Холандије, Белгије и Луксембурга.

Савјет министара БиХ задужио је Министарство цивилних послова БиХ и Министарство за људска права и избјеглице БиХ да, у сарадњи с надлежним институцијама, покрену активности на успостављању портала за интерактивно /онлајн/ допунско образовање.

Министарство иностраних послова БиХ и Министатрство цивилних послова БиХ ће, у сарадњи с надлежним институцијама, урадити анализу и успоставити базу података о потребама за допунским образовањем дјеце поријеклом из БиХ.

Савјет министара БиХ усвојио је Информацију Министарства цивилних послова БиХ о учешћу БиХ у "Еразмус плус" програму, у дијелу који се односи на образовање.

Задужене су институције БиХ да у буџету планирају годишње финансијске доприносе за наставак учешћа БиХ у овом програму.

Надлежне образовне власти и агенције за образовање у БиХ задужене су да обезбиједе неопходне људске и друге ресурсе за провођење активности и обавеза предвиђених "Еразмус плус" програмом.

Министарство цивилних послова БиХ обезбједиће људске и друге ресурсе потребне за пуно провођење Програма.

Програм "Еразмус плус" усмјерен је ка јачању знања и вјештина те могућности за запошљавање европских грађана, као и унапређењу и модернизацији система образовања, обуке и младих.

Овај програм обухвата све европске и међународне програме, мреже, платформе и иницијативе ЕУ у подручју образовања, обуке, младих и спорта.

Институције из БиХ тренутно учествују у осам "Еразмус плус" пројеката, међу којима су Развој наставних планова и програма за заједничке мастер студије у области европских политичких наука, Јачање истраживачког потенцијала, Јачање интернационализације у високом образовању у БиХ, Модернизација образовања у области геодезије на Западном Балкану и други.

Укупна вриједност пројеката је 7.103.959 евра, а средства која ће повући институције из БиХ износе 2.255.242 евра.