latinica  ћирилица
24/08/2016 |  14:37 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

Каран: Затражено изузеће Арнаутовића

Републичка комисија за спровођење референдума о Дану Републике поднијела је захтјев Централној изборној комисији БиХ за изузеће члана ове комисије Суада Арнаутовића због политичких ставова којима је у питање довео своју непристрасност, изјавио је данас предсједник ове комисије Синиша Каран.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

"Арнаутовић је, као члан ЦИК-а, посредством писаног медија изнио став не само о нашем захтјеву, који још није ријешен, него и о референдуму о Дану Републике. Он је тиме прекршио Изборни закон БиХ, односно принципе независности и непристрасности који се директно односе на бирачка тијела и изборне комисиује", рекао је новинарима Каран.

Он је подсјетио да је Комисија за спровођење референдума 16. августа упутила захтјев ЦИК-у БиХ да достави извод из централног бирачког списка за сва лица која имају право изборног гласа за Републику Српску и грађане Брчко дистрикта за држављанством Српске.

"Сумњамо у способност Арнаутовића да на непристрасан и независан начин учествује у доношењу одлуке ЦИК-а о наведном захтјеву", додао је Каран.

Арнаутовић је јуче у изјави сарајевском листу "Ослобођење" одлуку о референдуму о Дану Републике назвао антидејтонском и антиуставном, а достављање бирачких спискова незаконитим.