latinica  ћирилица
24/08/2016 |  14:47 | Аутор: СРНА

Стевандић: Изетбеговић на путу прављења шеријатског, а не правног поретка

Нико не треба да има илузије о томе да било ко може да спријечи изјашњавање грађана Српске на референдуму о Дану Републике, поручио је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: СРНА
Ненад СтевандићФото: СРНА

"Ми не намећемо свој датум ни Федерацији БиХ, ни БиХ, него бирамо свој датум Републике", изјавио је Стевнадић Срни, коментаришући захтјев за рјешавањем уставноправног спора са Српском због одлуке Народне скупштине Републике Српске о расписивању референдума који је Уставном суду БиХ поднио члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Стевандић је истакао да се Бакир Изетбеговић обраћа Уставном суду БиХ као органу СДА коме је он предсједник и да тај суд користи као средство обрачуна са Републиком Српском.

"Изетбеговић је на путу прављења шеријатског, а не правног поретка у БиХ. Овај пут му смета Српска, идући пут сметаће му нешто друго. Уставни суд БиХ сада може да покаже да ли је оруђе у Изетбеговићевим рукама или се бави озбиљним пословима", нагласио је он.

Изетбеговић тражи од Уставног суда БиХ да утврди да ли је одлука Народне скупштине о референдуму противна Уставу БиХ и да је стави ван снаге, те да Уставни суд донесе привремену мјеру обустављања те одлуке до коначне одлуке Уставног суда БиХ по његовом захтјеву.

Два члана Уставног суда БиХ, Мирсад Ћеман и Сеада Паравлић, су некадашњи функционери и посланици СДА.