latinica  ћирилица
24/08/2016 |  15:36 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Решић: Нова писта на "Бланик купу"

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић присуствовала је данас сједници Организационог одбора 11. манифестације "Бланик куп", која ће у суботу, 27. августа, бити одржана на Аеродрому "Урије" у Приједору и изразила задовољство што ће ово такмичење бити први пут одржано на новој бетонској писти.
Организациони одбор "Бланик купа" - Фото: СРНА
Организациони одбор "Бланик купа"Фото: СРНА

Решићева каже да се град Приједор успио изборити да повуче средства из ИПА фондова за овај пројекат и додала се овим повећава и безбједност учесника овог такмичења.

Предсједник Организационог одбора купа Миленко Ђаковић потврдио је да су сви организациони и безбједносни услови испуњени и да је све спремно за почетак "Бланик купа".

Директор Купа Милан Марковић потврдио је да је до сада пријављено тридесетак пилота једриличара из Аустралије, Пољске, Македоније, Србије, Словеније, Хрватске, Црне Горе и БиХ.

"Будући да пријава траје и до саме церемоније отварања, очекујемо да број једриличара буде и већи", казао је Марковић.

Организатор купа је Аеро-клуб "Приједор", а покровитељи Министарство управе и локалне самоуправе, Министарство саобраћаја и веза, те Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске и град Приједор.

Долазак такмичара на аеродром "Урије" планиран је у 10.00 часова, свечано отварање купа у 11.00 часова, а проглашење побједника у 17.00 часова.

Ријеч је о такмичењу пилота, једином такве врсте у БиХ, у прецизном слијетању на двосједној вишенамјенски опремљеној једрилици "бланик Л-13" која се користи за обуку, тренажу, те спортско и акробатско летење.

Слијетање ових једрилица ће, први пут, умјесто на травнатој, бити на новој бетонској писти дугој 700 метара која је изграђена кроз пројекат "Прекогранично ваздушно умрежавање", који је од 2012. године са градовима партнерима из Словеније, Хрватске, Србије, Црне Горе и Италије спроводио град Приједор.

Поред бетонске писте, на Аеродрому "Урије" подигнут је нови хангар са пратећим објектима и опремом којима је побољшано функционисање и безбједност аеродрома.

Пројекат је вриједан 800.000 КМ, од чега је 85 одсто осигурала Европска унија, а остатак град Приједор.