latinica  ћирилица
24/08/2016 |  16:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Девенпорт: Извјештај ЕК крајем октобра, конкретне препоруке

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт најавио је данас да се крајем октобра очекује годишњи Извјештај Европске комисије о напретку Србије у процесу преговора и да ће извјештај бити конкретан, позитивног тона, али са конструктивном критиком на мјестима на којим има простора за напредовање.
Мајкл Девенпорт (фото: Медија центар Београд) -
Мајкл Девенпорт (фото: Медија центар Београд)

Девенпорт је, у разговору са предсејдницом скупштинског Одбора за европске интеграције Мариником Тепић, навео да очекује већи број конкретних препорука у Извјештају који се тичу политичких питања и праваца у којем треба да се крећу одређене политике Србије у процесу евроинтеграција.

Он је навео да је Делегација ЕУ прикупила коментаре Владе, земаља чланица Европске уније и невладиних организација.

Девенпорт је са предсједницом Одбора за европске интеграције разговарао о актуелној ситуацији у вези са преговорима Србије и ЕУ, предстојећим активностима Одбора за европске интеграције и наставку сарадње са Делегацијом ЕУ, саопштено је из парламента.

Тепић је указала на добро дефинисану улогу Народне скупштине, Одбора за европске интеграције и надлежних скупштинских радних тијела у процесу разматрања предлога преговарачких позиција, у Резолуцији и Одлуци Одбора о примени Резолуције о улози Народне скупштине у процесу преговора Србије и Европске уније, успостављеним консултативним механизмом са радним групама Националног конвента о ЕУ и организацијама цивилног друштва и додала да кроз парламентарну дипломатију увијек постоји простор за интензивнију и садржајну сарадњу.

Она је нагласила да је Србији мјесто у породици европских народа, и да је то њено природно окружење.

Давенпорт је навео да се обе стране залажу за исту политику, односно приступање Србије Европској унији, и истакао да је улога парламента и Одбора за европске интеграције веома битна у даљем процесу.

Он је навео да је Делегација ЕУ у Србији отворена за сва питања и истакао значај сталне комуникације у даљем наставку преговора.

"Отварање нових поглавља дало је нови импулс ка евроинтеграцијама Србије, и сада имамо простора да улазимо у детаље тих поглавља", поручио је амбасадор ЕУ.

На састанку је било ријечи и о томе да примјена Акционог плана веома често значи не само примјену постојећих, већ и доношење нових закона, а да отварање нових поглавља не представља само технички изазов, већ и изазов усаглашавања политичких ставова свих држава чланица Европске уније.