latinica  ћирилица
24/08/2016 |  16:43 ⇒ 17:49 | Аутор: РТРС

Бајден у Анкари: САД ће сарађивати, али по правним стандардима

Потпредседник САД Џозеф Бајден изјавио је у Анкари да ће Американци сарађивати са Турском у оцјени доказа против Фетулаха Гулена, али је додао да притом морају бити испуњени правни стандарди.
Бајден у Анкари (AA Photo) -
Бајден у Анкари (AA Photo)

Бајден је рекао да САД наставити да сарађују са Турском у стицању додатних информација о Гулену, муслиманском свештенику кога власти у Анкари оптужују да стоји иза неуспјелог пуча 15. јула и од САД траже његову екстрадицију.

Бајден, који је стигао у посјету Турској, напоменуо је да САД немају интерес да штите било кога ко је нашкодио неком њиховом савезнику и додао да је Вашингтон након неуспјелог пуча понудио Анкари непоколебљиву подршку.

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган, који ће се састати са Бајденом током његове посјете, изјавио је раније да ће Анкара наставити да снабдијева америчке званичнике документима којима подржава свој захтјев за изручење Гулена, који живи у самонаметнутом изгнанству у Пенсилванији.

БАЈДЕН: КУРДСКЕ СНАГЕ МОРАЈУ СЕ ПОВУЋИ ИЗ МАНБИЏА

САД су снагама сиријских Курда изнијели јасан став да се након преузимања контроле над градом Манбиџом морају вратити источно од ријеке Еуфрат да би и даље имали подршку Америке, рекао је амерички потпредсједник Џозеф Бајден. Бајден је изјаву дао током посјете Турској.

Анкара је изразила очекивање да ће се борци из редова сиријских Курда након побједе у Манбиџу повући преко ријеке Еуфрат. Манбиџ је заузет заједничким ђеловањем курдских и арапских бораца или Сиријских демократских снага /СДФ/.

Бајден је, такође, навео да су турски званичници изнијели јасан став да ће владавина права превладати током истраге о неуспјелом војном удару 15. јула.

Турска је након неуспјелог војног удара ухапсила више десетина људи што је изазвало забринутост код њених западних савезника да је кренула у обрачун са дисидентима.

Извор: Танјуг/Срна