latinica  ћирилица
24/08/2016 |  16:46 ⇒ 16:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Украјина обиљежава 25 година независности (ФОТО)

Украјина данас обиљежава 25. годишњицу независности војном парадом у Кијеву у вријеме пораста тензија са Москвом.
Дан независности Украјине (фото: facebook.com/ukrpravda) -
Дан независности Украјине (фото: facebook.com/ukrpravda)

Хиљаде украјинских војника салутирало је предсједнику Петру Порошенку на истом тргу на ком су се одиграли проевропска протести 2014. године, преноси АФП.

Порошенко је током прославе оптужио Русију за узалудне покушаје инвазије на његову државу, а такође је подсјетио на изјаву руског предсједника Владимира Путина да је "распад СССР-а највећа геополитичка трагедија двадесетог вијека".

"Ми смо креатори онога што Путин назива "највећом геополитичком катастрофом", изјавио је Порошенко у говору пред хиљадама окупљених грађана који су носили украјинске заставе.

Порошенко је рекао да "након више од двије године ратовања, може са сигурношћу да каже да непријатељ није успио у својој намјери - није успио да натјера Украјину да клекне".

Он је позвао и на минут ћутње у знак сјећања на украјинске војнике и цивиле који су погинули у рату.

Више од 9.500 људи је погинуло, а два милиона је напустило своје домове у сукобима између владиних и проруски снага који су почели у априлу 2014. године.

Порошенко је захвалио свом пољском колеги Андреју Дуди зато што је послао своје војнике у Кијев како би учествовали у војној паради у Кијеву, у знак подршке украјинском ставу који пркоси Москви.

Украјинско проглашење независности је изазвало домино ефекат рушења СССР-а све док Казахстан, као посљедња држава није прогласио независност.