latinica  ћирилица
24/08/2016 |  16:58 | Аутор: Tportal

Гаспром: Санкције нас не дотичу

Западне санкције не утичу у већој мјери на пословање Гаспрома, саопштио је руски енергетски концерн.
Гаспром (Фото: Газпром нефт) -
Гаспром (Фото: Газпром нефт)

То је саопштено након сједнице Савјета директора на којој је размотрен утицај санкција на пословање Газпром групе током 2015. и 2016. године.

Из Гаспрома је речено да је компанија на санкције реаговала правовремено и оперативно те да оне неће имати значајан утицај на његов рад, укључујући продужење постојећих и склапање нових уговора са страним партнерима за снабдјевање гасом, а оне немају ни критични утицај на текуће пословање.

Додаје се како Газпром стого ограничава куповину опреме, радова и услуга из иностранства те да се окреће добављачима из царинске уније, азијско-пацифичке регије и БРИКС-а.

Газпром се окреће и домаћим добављачима, кажу у тој компанији. Тако су у току активности на склапању низа дугорочних уговора са руским произвођачима као што су произвођач цјевовода ТМК те металопрерађивачка компанија ОМК. ТМК би Газпрому требало да испоручи цијеви са антикорозивном заштитом, а ОМК специјалне вентиле за рад при високим температурама.

Компанија наводи да спроводи ефикасну финансијску политику захваљујући којој одржава финансијску стабилност и да има сталан приступ међународним тржиштима капитала.