latinica  ћирилица
24/08/2016 |  17:33 | Аутор: Агенције

Земан: Укинути санкције Русији

Предсједник Чешке Милош Земан поново је данас апеловао на Европску унију (ЕУ) да укине санкције које је увела Русији због анексије Крима, јер су неефикасне и примјер су стратегије у којој обје стране само губе а не добијају ништа.
Милош Земан - Фото: AFP
Милош ЗеманФото: AFP

- Против сам санкција када је у питању било која земља јер су неефикасне и примјер су стратегије у којој обје стране губе, исто као што постоји и стратегија у којој су на добитку обје стране. Конкретни примјер су санкције против Кубе, које су трајале 50 година, а Обама их је сада укинуо. Шта се њима добило? - рекао је данас Земан на савјетовању чешких амбасадора у Прагу.

Он је упозорио да санкције које је ЕУ увела Русији погађају чешку индустрију и да реципрочни ембарго Русије Унији наноси штете чешкој пољопривреди и заложио се да се умјесто санкција примјени, како је рекао, "идеолошка диверзија", односно појачана размјена људи.

- Можда би, да се употријебила стратегија коју су комунисти звали идеолошком диверзијом, односно појачана размјена туриста, привредника, студената и политичара, Куба данас већ била слободна и демократска земља - навео је Земан.

Чешки предсједник подсјетио је амбасадоре да "свака будала" од друге земље може направити непријатеља, док успоставити пријатељство подразумијева напоран дипломатски рад.