latinica  ћирилица
24/08/2016 |  18:18 ⇒ 19:03 | Аутор: СРНА

Чубриловић-Иванцов: Референдум право грађана Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је током сусрета са руским амбасадором у БиХ Петром Иванцовим да грађани Српске, као и сви други народи, имају право на демократско изјашњавање о свим питањима која су од ниховог виталног интереса.
Чубриловић - Иванцов (фото: narodnaskupstinars.net) -
Чубриловић - Иванцов (фото: narodnaskupstinars.net)

Чубриловић је истакао да је Народна скупштина Српске, у складу са највишим демократским принципима, једногласно донијела одлуку о расписивању репубичког референдума и да су испоштоване све уставне и законске одредбе како би се провјерила воља грађана у вези са празновањем 9. јануара као Дана Републике Српске.

Он је поновио да спровођење референдума о Дану Републике Српске не угрожава уставноправни оквир БиХ и да је ријеч о питању које се односи на право Српске да уређује датуме својих празника, саопштено је из Народне скупштине Републике Српске.

Чубриловић је рекао да Народна скупштина Српске очекује од Уставног суда БиХ да одговори на апелацију у вези одлуке којом се оспорава 9. јануар као Дан Републике Српске.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов поновио је став да је одржавање референдума право грађана Републике Српске да на легалан начин изразе своје мишљење које се односи на празновање Дана Републике.

Чубриловић и Иванцов размијенили су мишљења и о другим актуелним политичким питањима у Републици Српској и БиХ.