latinica  ћирилица
24/08/2016 |  18:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Русија "дубоко забринута" због турских операција у Сирији

Руско министарство спољних послова изразило је дубоку забринутост због војних операција Турске у Сирији, упозоривши на растуће напетости због напада Анкаре на припаднике курдских милиција на граници.

Русија, која је савезник сиријског режима, успоставила је чвршћи однос са сиријским Курдима који су недавно отворили и представништво у Москви.

"Дубоко смо забринути због онога што се догађа у пограничном подручју између Сирије и Турске," навело је руско министарство у саопштењу.

Ваздушне и копнене операције Турске ризикују да додатно погоршају ситуацију у зони конфликта, упозорила је Москва.

"Турска офанзива на чијој су мети и екстремисти Исламске државе и курдске милиције у Сирији могла би довести до смрти мирољубивих цивила и распламсавања међунационалнх тензија између Курда и Арапа," навело је министарство у Москви.

Москва, која је у септембру почела кампању бомбардовања којом подржава снаге Башара ал Асада сматра да се сиријски сукоб може ријешити искључиво на чврстим основама међународног права и позива на "широки дијалог унутар Сирије уз учешће свих етинчких група и вјероисповести укључујући Курде," наводи АФП.

Анкара сматра да је смјена Асада од кључног значаја за окончање сукоба са чим се Русија и Иран не слажу.