latinica  ћирилица
24/08/2016 |  19:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Зашто Вучић не иде на форум у Дубровник

Премијер Александар Вучић одустао је од учешћа на Дубровник форуму, јер су организатори, упркос формалном позиву, учинили све да његово присуство учине излишним, речено је Танјугу у Кабинету премијера Србије.
Александар Вучић (фото: Tanjug/ Тања Валич) -
Александар Вучић (фото: Tanjug/ Тања Валич)

Српски премијер је, наиме, потврдио долазак на форум, кажу у његовом Кабинету, али је практично учињено све да се то не догоди.

Такав исход сам Вучић је наговијестио у понедјељак, на поподневној прес конференцији у Београду, када је рекао да још није донио коначну одлуку, али да "вјероватно неће учествовати" на Дубровник форуму.

У Кабинету премијера Србије наводе да је премијер у том тренутку имао информације да је панел на којем је требало да учествује заједно са, поред осталих, својим хрватским колегом Тихомиром Орешковићем, у међувремену отказан.

Орешковић је у уторак изјавио да "долазак Вучића у Дубровник нема смисла, јер неће бити одржан премијерски панел".

Образложење за то што је преиначен формат панела било је да за премијерски састав "не постоји занимање", те да ће зато, умјесто њега, бити организован министарски панел, који ће водити шеф Моста независних листа Божо Петров, а учествоваће и Орешковић.

"Био је то дефинитивно сигнал да премијера Вучића не желе", навели су у Кабинету предсједника владе.

Премијер је практично "уважио" напоре домаћина да онемогуће његов долазак, који је најавио још у вријеме сусрета са предсједницом Колиндом Грабар-Китаровић у Хрватској и Србији.