latinica  ћирилица
24/08/2016 |  21:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Хисени: Годину дана се нико са Косова није прикључио ИД

Министар унутрашњих послова Косова Скендер Хисени изјавио је да се ускоро навршава годину дана, а да се, како тврди, "нико са Косова није прикључио милитантним групама попут Исламске државе Ирака и Леванта (ИСИЛ)".
Скендер Хисени (Фото: lajm.net) -
Скендер Хисени (Фото: lajm.net)

На Форуму локалне безбједности Хисени је данас изразио увјерење да је Косово спријечило "радикализацију и екстремизам који воде ка тероризму", али и да Косово и даље мора да ради како би се такво стање одржало.

Хисени је на томе захвалио локалним самоуправама, Исламској заједници и бројним имамима који су у џамијама водили расправе против радикализма и екстремизма, пренио је Радио слободна Европа.

Посебно су на томе радили полиција и правосудни органи, додао је.

- На овом питању је радио читав ланац, а када је то тако, онда су резултати неизбјежни. Данас имамо стање на основу којег можемо да се поносимо, али то не треба да нас опусти. Једина гаранција коју могу да пружим јесте да постоје опипљиве индикације да се код нас то може десити данас или сутра. Институције раде велики посао како би били што спремнији, али никада нема тоталне сигурности по овом питању. То важи и за најснажније земље свијета - поручио је Хисени, додајући да на тероризам ипак нико није имун.

Хисени је рекао да су ипак била забиљежена три покушаја одласка која су била спријечена, од којих два на аеродрому Приштини и један у Истанбулу.

Од 2012. године око 300 Албанаца са Косова прикључило се групама у Сирији и Ираку, организацијама које су у свијету означене као милитантне, док се тренутно на страним ратиштима налази њих 80, од којих су половина, нажалост, жене и дјеца, казао је Хисени.