latinica  ћирилица
25/08/2016 |  18:14 ⇒ 22:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Норвешка помирила владу Колумбије и герилце послије 52 године

Уз помоћ норвешких миротвораца окончан је 52-годишњи герилски рат између колумбијске владе и љевичарске герилске групе ФАРЦ, саопштила је амбасада Норвешке у Србији.

Након четири године преговарања, Влада Колумбије и Револуционарне оружане снаге Колумбије (ФАРЦ) су 25. августа потписале мировни споразум обавезујући се да прекину сукобе и граде стабилан и трајан мир.

Двије стране објавиле су да су постигле договор да ће прекинути сукобе и градити стабилан мир, у заједничкој изјави коју су прочитали представници Кубе и Норвешке, посредника у преговорима који су се водили од децембра 2012.

"Постигли смо коначни договор... за прекид сукоба и градњу стабилног и трајног мира у Колумбији", рекао је кубански представник Родолфо Бенитез, читајући изјаву прије него су споразум потписали главни преговарачи побуњеника и владе, пренијеле су агенције.

Мировни споразум подразумијева демобилизацију ФАРЦ-а и обустављање нарко послова, којима је финансирана борба, као и прикључивање правним и политичким процесима.

С друге стране, влада те земље треба да развије програм рјешавања неједнакости у руралном сектору.

Договор обухвата и репарацију жртава и успостављање система транзиционе правде за злочине почињене током вишедеценијских сукоба у којима је погинуло најмање 220.000 људи, нестало десетине хиљада, док су милиони напустили своје домове због насиља.

Мировни преговори између две владе - Колумбије и ФАРЦ-а започели су октобра 2012. у Ослу. Норвешка и Куба су биле "гаранти" разговора све вријеме трајања преговора.

Мировни споразум мора још у Колумбији да буде приохваћен на референдуму, чиме би постао и законски валидан.

Амерички предсједник Барак Обама честитао је телефоном колумбијском предсједнику Хуану Мануелу Сантосу на финализацији мировног споразума, оцијенивши да је ријеч о историјском дану за земљу, објавила је Бијела кућа.